Lyxig chokladkolapaj
Pajen är mäktig och räcker till många. Två lager härlig chokladkola, en vit och en mörk samsas i ett pajskal gjort av chokladkakor. Hela pajen "bakas" utan ugn.
Detta behövs till 14-16 bitar:
200g chokladkakor (Safari choklad cookies)
75 g smör
Mörk chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättiksprit (12%)
50g smör
Vit chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
1/2 tsk ättiksprit (12%)
50g smör
Garnering:
kakao
Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 minuter till 120°. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 minuter till 120°.
Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.
Recept från Allt om mat's receptbok "Våra bästa chokladrecept".
Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling
- Redigerat 12/23/23, 4:56 PM av Carmarino
Underbar, Den passar här!
Måste prova…
sezierra, kom hit så kör vi!
H9/V9 Årsta AIK
"Hade handboll varit enkelt hade det hetat basket"
Ahhh så gott :P
Låter som en sån paj som gör att grädden känns fräsch och lätt=) Mums
kan de inte bli helg igen så ja får prova
måste göra den någon dag
Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism
#6: Ja gör det och så visar du här hur det vart. Och självklart vill jag ha ett smakutlåtande av dig. Är den så god som den verkar så låter det som något som jag bör testa med :-)
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Den där är ju beroende framkallande redan INNAN man har ätit den ^^. Drömde om den inatt :P
Oh, kanske den jag ska göra som dessert till jul :)
Värd på Choklad iFokus
#8: haha men det är ju bra. Så får du visa mig foton sedan när du har gjort den.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
förresten, har sett många recept med ättikssprit i på sistonde, varför har man i ättikssprit? är de tför att den reagerar med sockret eller?
Qui dormit, non peccat
Mumma, vilken god :O
// Liinda
Den låter och ser oootroligt god ut!!!
.: Dance like there is no tomorrow :.
[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]
Vilka recept!!! Detta var en underbar sajt för oss chokladälskare.
Detta låter toppen. Skall nog prova göra en sån på alla hjärtans dag imorgon!
www.racerdonnans.se. Medhjälpare på Cornish Rex i fokus.
Oj,vad den ser god ut. Måste testa nån gång.
/ Maria. med-arbetare på Sommar
Har du tillstånd att använda den bilden Attlid? Den är från Allt Om Mats hemsida: Lyxig Chokladkolapaj
Värd på Choklad iFokus
#17: Vad bra att du är uppmärksam. Hoppas på snabbt svar så vi vet om vi ska ta bort den eller inte.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Åh, den ser verkligen smarrig ut.
Nån som vet vaför manhar i ättikssprit?
Qui dormit, non peccat
Wow *dreggel*
-' Rebecca Johansson
Måste testa!
MVH Emmy/ cikorias.blogg.se
[kaniner och gerbiler]
Ser gooooood ut! =)
Bilden borttagen på grund av att den bryer mot upphovsrättslagen. Länk till bild finns dock längst upp på sidan // Ebba - medarbetare
Värd på Choklad iFokus
#24 Det är bra att du håller ordning på mig Jag mindes inte ens den här tråden, haha!
Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling
#25 Den är ju jättegammal, ingen skada skedd ändå ;)
Värd på Choklad iFokus
Ser sjukt god ut!
Håller med!! :D
Fantastisk god kaka gick hem hos både barn o barnbarn
Nån som lagat den som kan lägga upp en smarrig bild att fresta oss andra med?
// Tussebus, Sajtvärdinna på HBT ifokus
"Amor vincit omnia et nos cedamus amori" - Kärleken övervinner allt, så låt oss besegras av kärleken
Jag håller på att göra den här just nu faktiskt ;)
.: Dance like there is no tomorrow :.
[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]
Åhh Tina. Bilder vill jag ha i alla fall :-)
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Jag har bara mobilkamera så kvaliten är dålig.. Men visst :))
Jag använde dom här kakorna istället. Det är bara 175g och jag använde mig av en skitstor form, så det räckte bara till ett tunt lager på botten och inget på sidorna. När jag smakade pajen sen så hade jag gärna velat ha ett tjockare lager!! Så jag tror man kan köra på nästan 300g om man har en så stor form som jag har ;)
.: Dance like there is no tomorrow :.
[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]
Som ni ser blev både bottenlagret och den mörka kolan väldigt tunt och lite, och den ljusa mycket. Hade botten varit tjockare och den mörka kolan varit i den mängd den skulle hade det nog varit perfekt! Nu tog den ljusa kolan över lite.
Jag tyckte den var jättegod. Väldigt mjuk, inte hård alls. Kändes som att äta kola ;) Men den var toppengod tycker jag. Vääldigt mäktig bara!
Pudel i bakgrunden som är ledsen för att han inte får smaka (giftigt för hundar) ;)
.: Dance like there is no tomorrow :.
[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]
Åhh, det ser gott ut i alla fall. Tack så mycket för att du delar med dig av bilderna i alla fall. Även om det inte är en toppen kvalitet på dem :-)
Man ser ju att det ser underbart gott ut i alla fall :-)
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Gjorde den här pajen för 7-8 år sedan och bjöd den på kollegorna på jobbet. Vi döpte raskt om den till "diabetestårta", för den är så söt att man nästan känner fysiskt hur blodsockret stiger. 😉
Vissa av gottegrisarna tog en rätt stor tårtbit, trots att jag varnat dem för att den var extremt mäktig. De ångrade sig nog, för man kunde se att de kämpade med de sista bitarna. 😃
Den är dock väldigt god - åtminstone om man tycker om kola - så det är väl värt besväret att göra den. Med det sagt; den är inte svår att göra, men det tar tid eftersom varje lager ska kallna innan man kan lägga på nästa.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Puttar upp denna tråd. Den här pajen passar utmärkt på julbordet, för det är både godis och kaka på samma gång. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Bläddrar lite i gamla trådar och hittade denna! Den här pajen var ju supergod, absolut värd att puttas upp lite :)
.: Dance like there is no tomorrow :.
[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]
#42: Ja, den är väldigt god, men mäktig. 😋
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Dags att göra lite chokladkolapaj i år kanske?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#44: Den ser spännande ut - har aldrig sett ett recept med ättiksprit tidigare - var du varför man ha i det?
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
#45: Det är rätt vanligt i kolarecept. Man tillsätter det för att kolan inte ska sockra sig.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#46: Ok då förstår jag - det är lite krångligt med all kemi.
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
#47: Det går att utesluta. Jag brukar aldrig ha ättika i smeten när jag kokar kola.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ