Historia

Chokladhistoria

2009-03-08 06:37 #0 av: Faxlin

Det är inte känt hur indianerna upptäckte den komplicerade process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Fortfarande har man inte enats kring en slutsats.

Ordet chocolatl eller xocoatl från "bittert vatten" på aztekernas språk nahuatl, till "hett vatten" på mayaspråk, eller helt enkelt en sammanslagning av "choco-chocoljudet" som uppkom vid malningen och "atl" som betyder vatten på flera mexikanska indianspråk.

Chokladflickan, omkr.1744. Pastell på pargament. Målning av Jean-Étienne Liotard (1702-89). Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden. Bilden tagen från Wikipedia.

Foto: Taget från Wikipedia.
Chokladflickan, omkr.1744. Pastell på pargament. Målning av Jean-Étienne Liotard (1702-89). Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden

Mer ordning råder kring ordet kakao, som kommer från aztekernas cacahuatle som i sin tur motsvaras av kakaw från olmekcivilisationen 1000 år f.Kr. Bruket av kakaobönornas frukter kan man alltså förmoda fanns redan för 2 500 år sedan, då man huvudsakligen tillgodogjorde sig det fruktkött som omger bönorna. Det används bland annat till att framställa en dryck och gör så än i dag på sina håll i Sydamerika. Sedan spreds frukten vidare från olmeker, via mayafolket och aztekerna, och kom slutligen till Europa på 1500-talet. Någon gång mellan år 1530 och 1540 upptäckte spanska nunnor i Guanacoklostret i Sydamerika att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Det senare användes redan av aztekerna för att krydda kakaon, ofta tillsammans med frukter av chili.

Kakaon som dryck erövrade så småningom Europa via kungahusen och noblessen. Det växte upp små chokladhus där man drack den populära drycken som ansågs ha såväl afrodisiakiska som hälsofrämjande och stärkande effekter. Chokladkakan och den lilla chokladpralinen är över 150 år gamla och fabriksmässig tillverkning av dessa debuterade i Sverige 1872 i Malmö i och med de schweiziska bröderna Cloettas Ång-Choklad-Fabrik. En annan schweizare, Henri Nestlé, kom på hur man tillverkade torrmjölk och så skapades den första mjölkchokladen. Under den senaste tiden har intresset för mörk choklad med hög kakaohalt ökat.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-08 21:05 #1 av: hus-musen

Intressant=)

Anmäl
2009-03-08 22:20 #2 av: emwa

Spännande! :) Det visste jag inte.

Anmäl
2009-03-09 18:41 #3 av: LiindaH

huahua.... Mycket spännande

Anmäl
2009-06-26 23:04 #4 av: Carlo

Mycket spännande, jag hade faktiskt ingen aning om detta....=)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.