Annons:
Etiketterfaktahistoriaartikel
Läst 8141 ggr
Faxlin
2009-03-08 06:37

Chokladhistoria

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är inte känt hur indianerna upptäckte den komplicerade process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Fortfarande har man inte enats kring en slutsats.

Ordet chocolatl eller xocoatl från "bittert vatten" på aztekernas språk nahuatl, till "hett vatten" på mayaspråk, eller helt enkelt en sammanslagning av "choco-chocoljudet" som uppkom vid malningen och "atl" som betyder vatten på flera mexikanska indianspråk.

Chokladflickan, omkr.1744. Pastell på pargament. Målning av Jean-Étienne Liotard (1702-89). Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden. Bilden tagen från Wikipedia.

Foto: Taget från Wikipedia. Chokladflickan, omkr.1744. Pastell på pargament. Målning av Jean-Étienne Liotard (1702-89). Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden

Mer ordning råder kring ordet kakao, som kommer från aztekernas cacahuatle som i sin tur motsvaras av kakaw från olmekcivilisationen 1000 år f.Kr. Bruket av kakaobönornas frukter kan man alltså förmoda fanns redan för 2 500 år sedan, då man huvudsakligen tillgodogjorde sig det fruktkött som omger bönorna. Det används bland annat till att framställa en dryck och gör så än i dag på sina håll i Sydamerika. Sedan spreds frukten vidare från olmeker, via mayafolket och aztekerna, och kom slutligen till Europa på 1500-talet. Någon gång mellan år 1530 och 1540 upptäckte spanska nunnor i Guanacoklostret i Sydamerika att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Det senare användes redan av aztekerna för att krydda kakaon, ofta tillsammans med frukter av chili.

Kakaon som dryck erövrade så småningom Europa via kungahusen och noblessen. Det växte upp små chokladhus där man drack den populära drycken som ansågs ha såväl afrodisiakiska som hälsofrämjande och stärkande effekter. Chokladkakan och den lilla chokladpralinen är över 150 år gamla och fabriksmässig tillverkning av dessa debuterade i Sverige 1872 i Malmö i och med de schweiziska bröderna Cloettas Ång-Choklad-Fabrik. En annan schweizare, Henri Nestlé, kom på hur man tillverkade torrmjölk och så skapades den första mjölkchokladen. Under den senaste tiden har intresset för mörk choklad med hög kakaohalt ökat.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
hus-musen
2009-03-08 21:05
#1

Intressant=)

Qui dormit, non peccat

 


emwa
2009-03-08 22:20
#2

Spännande! :) Det visste jag inte.

MVH Emmy/ cikorias.blogg.se
[kaniner och gerbiler]

LiindaH
2009-03-09 18:41
#3

huahua…. Mycket spännande

// Liinda

Carlo
2009-06-26 23:04
#4

Mycket spännande, jag hade faktiskt ingen aning om detta….=)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


[Göstage]
2020-12-24 18:09
#5

När Nationalbiblioteket i Australien gick igenom poeten Banjo Patersons personliga tillhörigheter hittade de en orörd ask med choklad från 1900. "Bland den bäst bevarade chokladen från den tiden", säger en historiker till BBC.
Förmodar att inte finns så många konkurrenter…

Remarkably well-preserved chocolate - found in Australia - gives a fascinating glimpse into history.
Carmarino
2020-12-24 18:28
#6

#5: Och så bekymrar vi oss för att chokladen vi köper kanske har passerat bäst-före-datum med några månader. 😄


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Upp till toppen
Annons: