Fakta

Produktionsprocessen av choklad

2009-03-08 06:28 #0 av: Faxlin

Hur framställs choklad? Genom att läsa denna artikle hoppas jag att ni alla får mer kött på benen angånede detta.

Det är ingen nyhet att chokladens huvudingredienser kommer från kakaobönan. Varje frukt innehåller mellan 25 och 30 mandelstora bönor som får jäsa.
Under jäsningen förstörs grodden och kärnan blir porös och brun.
Bönans arom utvecklas, vilket gör den användbar till choklad.

Efter jäsningen skall bönorna torkas för att inte förstöras vid transport och lagring. Härnäst skall de rostas i 10 till 30 minuter i en temperatur på 120 till 130 °C, i vissa fall strax under.

Rostningen är kanske den viktigaste processen i hela chokladframställningen då den har stor betydelse för smaken. Nu skall bönorna krossas och skal och groddar sugs bort. De krossade bönorna mals till en massa, kakaomassa, ur vilken man pressar bort minst hälften av fettet för att kunna framställa kakaopulver.

Kvar i pressen ligger presskakan som mals till just kakaopulver. Det bortpressade fettet bildar kakaosmör. För att framställa ätchoklad blandar man kakaomassa, socker och kakaosmör som sedan valsas. Det sista viktiga steget för att utveckla god choklad är conchningen.

Det är en intensiv mekanisk behandling under 12 till 48 timmar som bland annat utvecklar fina aromer och ger chokladen en flytande konsistens. Så kan den levereras vidare i tankvagn till kunden vid en temperatur av cirka 40 °C innan den intar sin sista form. Oavsett om det rör sig om fast eller flytande choklad genomgår den en sista process kallad temperering där dess temperatur gradvis sänks från 40 °C till cirka 33 °C, där stannar man sedan cirka 20 minuter för att bygga upp "kristaller" till vidare temperering.

IMG_5854.JPG

Marabous ljusa choklader har en temperatur på cirka 28 °C och den mörka cirka 29 °C när den används i de speciella "överdragsmaskinerna" som används vid tillverkningen. Efter att pralinerna/chokladen lämnat överdragsmaskinen väntar en speciell kylbana på cirka sju minuter som gör att massan stelnar utan att bli grå. En del av chokladen är producerad för att klara normerna för krav- och rättvisemärkning.

 

Källa: Wikipedia

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-09 17:56 #1 av: LiindaH

Tungan uteCoolt Skrattande..

Kan inte du jäsa en till mig

Anmäl
2009-03-09 18:00 #2 av: Faxlin

Öhh, nej det kan jag ju inte. Jag har inte de verktygen för det.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-09 18:00 #3 av: LiindaH

Skaffa?

Anmäl
2009-03-09 18:01 #4 av: Faxlin

öhh, om du betalar :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-09 18:02 #5 av: LiindaH

ööh Nej det är ju du som ska göra...

Anmäl
2009-03-09 18:05 #6 av: Faxlin

Tungan ute

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-03-09 18:07 #7 av: LiindaH

Så det är bara att skaffa

Anmäl
2009-03-18 16:05 #8 av: ella55

Obestämd

Anmäl
2009-03-19 08:06 #9 av: Love-

bra skrivit

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.