Fakta

Choklad för dummies

2009-01-17 12:46 #0 av: Ebba-A

Alla har väll någon gång smakat choklad? Men vad är choklad gjort av? Och Hur tilverkas det? Jag har skrivit en liten artikel om det - Choklad för Dummies.

Choklad för dummies 

Bönan

För att tillverka choklad behövs kakao i form av kakaosmör eller kakaomassa.

Kakao kommer från kakaobönan som växer i form av frukter på kakaoträdet i de tropiska delarna av Sydamerika, Afrika och Asien. Varje frukt innehåller ca 25 bönor, ungefär lika stora som mandlar. Kakaoträdet är mycket ömtåligt och känsligt för sol, torka, blåst och för mycket regn.

Det finns olika sorters kakaobönor. Bland annat Criollo och Forastero som är dem vanligaste när det gäller tillverkning av choklad.

Criollo betyder infödd, den är mycket känsligare för sjukdomar än andra kakaobönor.

Forastero betyder utländsk, Den har en starkare mer bitter smak än criollobönan.

 

Tillverkning

När man ska tillverka choklad börjar man med att låta bönorna få jäsa. Under jäsningen förstörs grodden och kärnan blir porös och brun. Dessutom utvecklas bönans arom och den blir användbar till choklad.

Efter jäsningen ska bönorna torkas. Sen ska de rostas i ungefär 20 minuter i 125 grader.

Rostningen är kanske den viktigaste processen i hela chokladframställningen då den har stor betydelse för smaken.

Sen ska bönorna krossas och skal och groddar ska sugs bort. De krossade bönorna mals till en kakaomassa, och om man vill framställa kakaopulver ska minst 50 % av fettet pressas bort.

Det bortpressade fettet blir kakaosmör. För att få fram ätchoklad blandar man kakaomassa, socker och kakaosmör. Sen ska den röras runt.

Det sista viktiga steget i processen är conchningen, som innebär att den flytande massan tumlas tillsammans med kulor av trä eller metall som tjänar till att mala ner partiklar i massan ytterligare. Den håller på i ungefär 12 till 48 timmar.

Tillslut hälls chokladen upp i formar där den kyls ner och intar sin slutliga form.

Olika sorter

På samma sätt som det finns olika vinsorter finns det även choklad av varierande kvalitet, allt ifrån massproducerat chokladgodis som mest består av socker till omsorgsfullt tillverkade chokladpraliner av fina råvaror.

Mörk Choklad:
Mörk choklad är en chokladsort som måste innehålla minst 35 procent kakaomassa, socker och kakaosmör. Upp till 100-procentig choklad görs av bland annat Valrhona och italienska Vannucci. 70-procentig choklad i lagom mängd minskar risken för hjärt och kärl-sjukdomar.

Mjölkchoklad:
Mjölkchoklad, som vi oftast äter, skall, enligt Konsumentverkets regler, innehålla minst 30 procent kakao. Mjölkchoklad innehåller mjölkpulver. Den har en mildare smak än mörk choklad. Schweizarna var först med att producera mjölkchoklad, vilket de började med 1875.

Vit Choklad:
Vit choklad tillverkas av kakaosmör, socker och mjölkpulver, men innehåller inte som den vanliga chokladen något kakaopulver eller någon kakaomassa.

Choklad kan vara smaksatta med allt ifrån hasselnötter och hallon till svartvinbär och pepparkakor.

 © Ebba A

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-01-17 13:51 #1 av: Faxlin

En suverän artikel. Tusen tack för att du delar med dig av den.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-01-17 15:02 #2 av: Ebba-A

#1 Tack :) Hade ett "föredrag" om choklad i sexan, så det är den fast lite omgjord ^^

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-01-17 15:04 #3 av: Faxlin

#2: Ja den var ruskigt välgjord i alla fall. Och väldigt läsvärd. Så roligt när man får sådana fina artiklar in hit. Du vet att du är sååå välkommen att skriva fler artiklar om du vill va? Flört

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-01-17 15:30 #4 av: Ebba-A

#3 Vad bra att du tyckte om den! :D Vi får se vad jag kan knåpa ihop mer så småning om ^^ SKulle kunna skrv om ekologisk och rättvisemärkt choklad bla. :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-01-17 15:43 #5 av: Faxlin

#4: Oh, det vore suveränt. Jag hoppas verkligen att du lyckas knåpa ihop något sådant med. Du skriver jättebra.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-01-17 18:40 #6 av: Veronica

Vilken jättebra artikel!

Amor vincit omnia

Anmäl
2009-01-17 20:52 #7 av: LiindaH

Jätte bra artikel :)

Anmäl
2009-01-25 20:00 #8 av: Ebba-A

Jag har en ny artikel ligger och väntar, med bild och allt klart! Kommer om några dagar :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-01-25 21:23 #9 av: Faxlin

#8: Du är superduktig. En riktig klippa. Ser fram emot artikeln.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-12-09 13:34 #10 av: Stephanie

Kan man inte få receptet på godiset på bilden..? Oskyldig

Anmäl
2009-12-09 20:52 #11 av: Ebba-A

#10 Haha, tyvärr. De är köpta på ett konditori ;)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-12-10 10:07 #12 av: Stephanie

#11 Jag gissade det, men man kan ju alltid hoppas Oskyldig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.