Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Allmänt om choklad 02. Mörk choklad 03. Ljus choklad 04. Vit choklad 05. Ekologisk och rättvisemärkt choklad 06. Praliner och tryfflar 07. Recept 08. Böcker och artiklar om choklad 09. Märken och butiker 10. Chokladprovningar och chokladfestivaler 11. Drickbar choklad 12. Glass 13. Tillbehör till choklad 14. Högtider och choklad 15. OT - Off Topic 15. Sockerfritt och Allergier 16. Om sajten och iFokus 17. Tävlingar Choklad-cirkel
07. Recept

Chokladmousse recept

2008-12-06 00:04 #0 av: Faxlin

I denna tråd tänkte jag att vi kunde samla på recept på olika choklad mousse. Det finns en hel del att välja på om man gör dem själva.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:05 #1 av: Faxlin

 

För 2 personer.

75 gram   ljus blockchoklad
1 msk   mjölk
1 dl   grädde
1 st   äggula(or)
1 msk   apelsinjuice, koncentrerad
1 msk   socker

 

Tillagning

1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält i vattenbad eller i mikrovåsugn. Tillsätt mjölken och rör om.

2. Vispa grädden lätt och tillsätt äggulan, juicen och sockret. Blanda med chokladen och rör till en jämt smet.

3. Slå upp i portionsskålar och ställ kallt tills det stelnat.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:08 #2 av: Faxlin

Chokladmousse med daim

För 8 personer

200 g mjölkchoklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde
2-3 bitar daim

Tillagning

1. Bryt mjölkchokladen i små bitar och smält över vattenbad. Grovhacka daimen.
2. Ta chokladen från värmen och rör i äggulorna - rör kraftigt!
3. Vispa grädden till fast skum och blanda i daimen och chokladen.
4. Häll moussen i små glas och låt stå kallt ett par timmar.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:10 #3 av: Faxlin

Vit chokladmousse

För 8 personer

2 dl grädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
Färska bär tex hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar.

Tillagning

Vispa grädden.
Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
Rör ner kesellan och sist grädden.
Lät moussen stå i kylen ca 1 tim innan servering.
Servera den i små glas och toppa med dom färska bären.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:12 #4 av: Faxlin

Lätt Chokladmousse

För 4 personer

100 gram   mörk choklad, med hög cacaohalt
0,5 dl   starkt kaffe, kallt
1 tsk   kakao
4 st   ägg
1,5 msk   fruktsocker
0,75 dl   kesella, 1 %
1 msk   apelsinskal, finrivet

Tillagning

1. Bryt sönder chokladen och lägg bitarna i en skål. Ställ skålen över kokande vatten och smält chokladen. Rör ner kaffet, kakaon och äggulorna, en i taget, sedan kesellan.

2. Smaka av med apelsinskal och fruktsocker. Vispa vitan till ett hårt skum. Rör ner vitan i smeten. Häll upp moussen i portionsskålar och servera den kyld.

Näringsvärde per portion:
Energi: 281 kcal
Kolhydrater: 22 g
Protein: 16 g
Fett: 14 g

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:14 #5 av: Faxlin

Kubansk Chokladmousse

För 8 personer

200 gram   mörk choklad (70 %), av god kvalitet
2 st   äggula(or)
2 msk   mörkt muscovadoråsocker
1 msk   Espresso, kokhet
2 msk   mörk rom
3 st   passionsfrukt(er)
3 dl   vispgrädde
    choklad, hyvlad, till garnering

Tillagning

1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.

2. Vispa äggulor och socker krämigt.

3. Blanda ner kokhet espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.

4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.

5. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens. Vänd ner den i chokladsmeten.

6. Fyll moussen i små koppar eller glas och garnera med lite hyvlad choklad.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:16 #6 av: Faxlin

Enkel Chokladmousse

2 dl vispgrädde
1 dl chokladsås
½ dl hackad choklad med apelsinsmak

Tillagning

Vispa grädden och rör i chokladsåsen.
Vänd ner den hackade chokladen.
Fördela i portionsglas och ställ kallt en timme.
Toppa med maränger och bär.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:18 #7 av: Faxlin

Kokos Chokladmousse

1 pkt kallrörd chokladpudding
kokosmjölk
kokosflingor

Tillagning

Byt ut mängden mjölk som ska vara till chokladpuddingen mot kokosmjölk. Följ annara anvisningarna på paketet. Häll upp i portionsglas och kyl minst 30 min. Rosta kokosen i en torr het stekpanna några min. Låt kallna och strö över.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-12-06 00:20 #8 av: Faxlin

Rosa Chokladmousse

4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
4 äggulor
1-1½ krm röd karamellfärg

Tillagning

Vispa grädden.
Smält chokladen i ett vattenbad.
Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under omrörning.
Blanda först i lite av grädden och sen resten.
Rör i karamellfärgen.
Häll upp i glas. Låt den stå i kylen fram till servering.
Garnera gärna med mörk choklad i bitar eller strössel.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-02-10 20:12 #9 av: Gasoline

Kan man inte även ha vanlig choklad till #6 och sedan smälta chokladen som allt annat?

Anmäl
2009-02-10 20:53 #10 av: Migoff

Mums!

Anmäl
2009-02-10 22:13 #11 av: Zebben

Är så otroligt gott! Men jag har bara försökt göra egen chokladmousse en gång och det var denna julafton. Kan säga att jag efter 3 försök gav upp. Hur i h...... vispar man ner äggula i smält choklad utan att det blir cement??? Gråter 

 

Ska helt klart prova några recept ovan där man inte rör ner gulan i chokladen.

 

Anmäl
2009-02-12 21:15 #12 av: feiner

Åt en otroligt god chokladmousse på Lisebergs julbord. Den stod i en stor form och var mycket likt glass. Kall och härlig, inte som det jag förknippar med mousse som kan kan spritsa (iofs gott det med). Man tog upp den med sked likt glass, ja ganska hård. Sökt efter ett recept men inte funnit tyvärr.

Anmäl
2009-02-12 21:24 #13 av: Gasoline

Någon skrev på en annan tråd detta recept och detta fungerade jätte bra för mig!

150 g choklad (Tog eouroshopers mjölkchoklad faktiskt)
3 dl grädde

Smält chokladen i ett vattenbad, vispa grädden och blanda sedan ihop försiktigt. Mumma =)

Anmäl
2009-02-13 21:53 #14 av: KolyaMusseHippaDyzio

ja gjorde den:D

den var god :D

Mumsig

Anmäl
2009-02-15 14:04 #15 av: Sweelin

Vad gott! Jag har bara gjort hallonmousse, men ska göra choklad nästa gång! :)

Anmäl
2014-01-07 18:08 #16 av: Gasoline

Vad jag har letat länge efter denna tråd, och nu hittade jag äntligen det (det är en fördel att vara på rätt sida och leta). Här ska det göras chokladmousse = )

Anmäl
2014-01-07 20:32 #17 av: Wony

Lätt chokladmousse

Till 2 portioner behövs:

2 äggvitor

1,5msk strösocker (eller om man nu vill ha i sötningsmedel, går också bra)

2msk kakao

Man vispar äggvitor och socker till hårt skum, precis som för maränger, sedan siktar man ner kakaon och rör ihop det försiktigt. Färdigt!

Den bör inte förvaras i kylskåpet för länge, den kan skikta sig då. Men jag tycker det är så gott, så det hinner inte bli dåligt... Skrattar

Anmäl
2016-01-04 21:23 #18 av: Zacinca

Snabbt och enkelt och väldigt gott!

4 portioner:

150 g toblerone (kan bytas ut mot vanlig mjölkchoklad)

1 dl grekisk yoghurt

1.5 dl vispad grädde

Ev frukt eller bär till garnering.

Smält chokladen, blanda i yoghurten. Vispa grädden och rör ner. Låt stå i kylen i minst en timme innan servering. Klart!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.