Annons:
Etikettallmänt-choklad
Läst 4650 ggr
Carlo
2012-05-21 19:55

Våga fråga

Hej! :)

Jag tänkte göra ett litet "projekt".

Som rubriken lyder- så ska ni alltså ställa en fråga som har med choklad att göra, sedan ska jag besvara den Glad

Frågorna kan vara alltifrån Favorit choklad=> Rekommendationer och allt däremellan! Skrattande

Bring it on! Oskyldig

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Annons:
vaanjja
2012-05-21 20:44
#1

OKie dokie vilket är din absoluta favvochokald? Eller säg två sorter! :D

Carlo
2012-05-21 20:48
#2

#1 Trevlig fråga! Skrattande

Min absoluta favorit är Lindt Chili-choklad :) Sen gillar jag också Madagaskar (60% kakao) Skrattande

Tack för din fråga- ställ gärna en till Oskyldig

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


740tjejen
2012-05-21 21:03
#3

Undrar varför det inte funkar och göra kladdkaka på vit choklad. :)

vaanjja
2012-05-21 21:06
#4

Hmm, vet itne riktigt vad jag undrar! Men kanske din värsta choklad? Och om du skulle göra en chokladkaka vad skulle den ha för smaker? Hihi, nu kommer jag igång här! Vem gjorde den första chokladkakan? (haha är väl bara att kolla på wikipedia men nu ska du få jobba!) Vad tycker du om Charlie and the Chocolate Factory? Har du sett både 'nya' o gamla? =)

Carlo
2012-05-21 21:23
#5

#3

Fråga:"Undrar varför det inte funkar och göra kladdkaka på vit choklad. :)"

Svar: Man kan göra kladdkaka på vit choklad, fast den kallas för "Vit kladdkaka".  (Recept: http://sotasaker.com/vit-kladdkaka/Glad

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Carlo
2012-05-21 21:29
#6

#4

Fråga(or): "Hmm, vet itne riktigt vad jag undrar! Men kanske din värsta choklad? Och om du skulle göra en chokladkaka vad skulle den ha för smaker? Hihi, nu kommer jag igång här! Vem gjorde den första chokladkakan? (haha är väl bara att kolla på wikipedia men nu ska du få jobba!) Vad tycker du om Charlie and the Chocolate Factory? Har du sett både 'nya' o gamla? =)"

Svar: Den värsta chokladsmaken som jag har smakat på är Marabou Lakrits.

Om jag skulle göra en chokladkaka så skulle den smaka lime! Skrattande

Den första chokladkakan tillverkades år 1847 i Schweiz av Mjölkchoklad. Vem som gjorde den är okänt :)

Charlie and the Chocolate Factory= Jag har sett den "gamla" filmen och tyckte om den! :) Vill dock se den nya (Ska nog hyra imon ^^ ) Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Annons:
Sweli
2012-05-21 22:56
#7

Vilken ingrediens förutom kakaobönan är viktig när man tillverkar choklad?

Carlo
2012-05-21 23:00
#8

#7 Mjölkpulver är en mycket viktig ingrediens i mjölkchoklad, man använder sig utav olika sorters mjölkpulver beroende på vilken  choklad man ska producera. Man kan ex använda  lågfett, spraytorkat med hög fetthalt, valstorkat med hög fetthalt eller mjölksmulor. Kondenserad mjölk torkas och socker tillsätts. Resultatet blir en fin färg och en karamell-smak Glad

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


noraa
2012-05-22 07:38
#9

är marabou mjölkchoklad med diam eller nötter verkligen onyttigt om man skulle käka 25 gram varje dag? tror du man går upp i vikt av den?

25gram=4 bitar

noraa
2012-05-22 07:40
#10

menar av det? :(A)

Carlo
2012-05-22 09:05
#11

Fråga:#9 noraa :  är marabou mjölkchoklad med diam eller nötter verkligen onyttigt om man skulle käka 25 gram varje dag? tror du man går upp i vikt av den?

25gram=4 bitar

Svar: Onyttigt och onyttigt- forskare säger ju att choklad har mineraler och antioxidanter, men likt andra ämnen så får man ju "biverkningar". Sen om man går upp/onyttigt så är det ju individuellt för varje individ. Själv äter jag flera chokladrutor per dag men jag "behåller" min vikt :-) medan min kompis äter 1 chokladkaka i månaden för att inte gå upp i vikt. Sen så är det ju nyttigare att äta mörk choklad med högre kakao-halt. Så försök att äta mörk choklad istället för ljus! Glad

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Denna kommentar har tagits bort.
Sweli
2012-05-22 13:26
#13

#8 skrivet av Carlo

Jag tror att du misuppfattade min fråga. Jag frågade om choklad inte mjölkchoklad.

Annons:
Carlo
2012-05-22 14:03
#14

#13 Men egentligen så är ju mjölkchoklad choklad Glad Menade du "grundchoklad"? Glad

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-05-22 15:59
#15

#14 skrivetav Carlo

Inte all choklad är mjölkchoklad. Det finns ren choklad med ollika okakao mängd men inte mjölk eller mjölkpulver, ibland är de salt, chili, mint, etc. Men det är bara tillsatser.

Min fråga är vad gör genom tillverkningen att visa choklad är bättre än andra.

Så till min fråga: Är det något annat som är viktig i tillverkning av choklad.

Hoppas att jag kunde förklara bättre vad jag är ute efter.

Nannah
2012-05-22 16:14
#16

Är choklad med chili verkligen gott? :)

Dvs, funkar verkligen starkt med sött?

Carlo
2012-05-22 16:17
#17

#14 skrivetav Carlo

Inte all choklad är mjölkchoklad. Det finns ren choklad med ollika okakao mängd men inte mjölk eller mjölkpulver, ibland är de salt, chili, mint, etc. Men det är bara tillsatser.

Min fråga är vad gör genom tillverkningen att visa choklad är bättre än andra.

Så till min fråga: Är det något annat som är viktig i tillverkning av choklad.

Hoppas att jag kunde förklara bättre vad jag är ute efter.

Svar: Bueno ya te voy a responder :)

Socker är en viktig ingrediens, sedan brukar man (oftast) tillsätta sojalecitin :)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Carlo
2012-05-22 16:18
#18

Är choklad med chili verkligen gott? :)

Dvs, funkar verkligen starkt med sött?

Svar: Ja! :) Jag tycker det är jätte gott Glad

Smakar som vanlig choklad- det är eftersmaken som smakar starkt !Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


[Fiction]
2012-05-22 20:27
#19

Min favoritchoklad är Lindts Les Grandes. Den finns dock inte i Sverige, så jag brukar köpa med mig den när jag besöker pojkvännen i Schweiz… :)

Carlo
2012-05-22 21:25
#20

#19 Verkar ju god! Kanske något att ha till Choklad-cirkeln? Flört

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Annons:
Sweli
2012-05-23 02:51
#21

#17 skrivetav Carlo

Gracias por la respuesta Skrattande

Vad använder man sojalecitin till?

Jag brukar köpa 86% eller 90% mild choklad från Lindt. Testade den med havsalt men tyckte inte om det.

Carlo
2012-05-23 07:31
#22

#21 No hay por que Skrattande

Sojalecitin gör det möjligt för kakaosmöret att binda samman socker och det torra materialet i kakaomassan.

Jag tycker inte heller om Lindt Sea Salt, tycker att det är en konstig kombination. Därför brukar jag köpa "vanlig" 86-90% kakao choklad utan någon smak Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-05-23 14:24
#23

#22 skrivetav Carlo

Jag tycker att de nya sorterna "mild" från Lindt, när det är så hög kakao smakar bättre. De har inte det bittra smaken som de vanliga hög kakao sorterna har.

Carlo
2012-05-23 17:52
#24

#23 Instämmer  Glad Säg mig skulle du möjligvis vilja vara månadens värdinna för Choklad-cirkeln?

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-05-23 23:27
#25

#24 skrivetav Carlo

Det enda problem är att just nu, är jag i en extrem diet som inte tillåter choklad, eller vanlig mat.

Annars äter jag bara choklad med låg kolhydrat värde. Jag tål inte socker. Äter Stevia som sötningsmedel.

Blev diabetiker pga medicinering och nu reglerar jag det med maten och tar ingen insulin.

Jag tackar för förfrågan men jag är nog inte så lämplig.

Carlo
2012-05-23 23:30
#26

#25 Jag förstår Glad Stevia- är det sant att den är 400 ggr sötare än socker?

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-05-25 00:51
#27

#26 skrivetav Carlo

Denna Sevia planta kommer ursprungligen från Paraguay. Indianerna har använt det som socker i mer än 1000 år.

Det är korrekt att det "kan" vara 400 ggr sötare än socker, men märklig nog det beror på vilken blad man väljer.

Ibland kan vara 200 eller 300 ggr sötare.

Jag köper ren stevia från USA som jag blandar med Erythritol.

Blandar man båda, av någon anledning försvinner eftersmaken i båda och då smakar det som riktig socker.

Ibland kan man hitta stevia plantor på Plantagen, men jag föredrar att köpa stevia pulver som är vitt.

Annons:
Carlo
2012-05-25 11:36
#28

#27 Oj vad häftigt. Skrattande Tack för infot,  nu blev det "Våga svara" istället för våga fråga haha

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-05-25 15:52
#29

#28 skrivetav Carlo

Jag har börjat att göra Praliner med stevia/erythritol även när jag ger de i present. Man undviker så mycket socker som är skadlig för hälsan.

Stevia och erythritol är naturliga produkter.

Jag undrar om man kan använda kokosmjölk för att göra "mjölkchoklad". Kanske man kan testa :)

Carlo
2012-05-25 17:16
#30

#29 Om du testar det så får du jätte gärna skriva en artikel! Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-05-26 03:01
#31

Det ska bli, men det blir nog kanske nästa vecka Skrattande

Carlo
2012-05-26 23:00
#32

#31 Grymt! Tack så Mycket! Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Carlo
2012-05-29 20:48
#33

Inga fler frågor?

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Unicorns And Rainbows
2012-06-09 20:03
#34

Jag har en fråga, Vilket bra ämne finns det i kakaon? Glad

Unicorns And Rainbows


Kramisar Kyss

Annons:
Carlo
2012-06-09 22:26
#35

Finns flera goda ämnen i Ren kakao Skrattande

epicatechin= Minskar risken för stroke, diabetes & hjärtsjukdomar

Theobromin och koffein= Uppiggande.

Kakaosmör= Innehåller hjärtvänliga oljor och svårsmält fett, som bland annat mättar bra.

Antocyaniner, katechiner och andra växtämnen=Stärker ditt immunförsvar.

Tryptophan= Gör dig glad.

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-06-10 01:33
#36

Jag har en fråga:

Har du någon bra chokladsås till mat ?

Jag gör ibland hare i chokladsås, en fransk rätt som jag älskar.

Har du någon bra recept till mat med choklad i.

Inte bakverk eller efterrätter

Carlo
2012-06-10 10:20
#37

#36 Finns ett recept som innehåller hummerstjärtar och vit chokladssås (http://www.vinochgastronomi.se/recept/kokta-hummerstjartar-med-kramig-sas-pa-vit-choklad-och-citron-med-citronsauterad-spenat/)

Sen finns det en mexikansk kakaobaserad sås som heter Mole Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-06-10 15:59
#38

tack ska söka efter Mole och se vad jag hittar.

Carlo
2012-06-10 16:48
#39

#38 Önskar dig all lycka Glad

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Unicorns And Rainbows
2012-06-10 17:47
#40

Åh, det viste jag inte! Tack så mycket för svaret Carlo Skrattande

Unicorns And Rainbows


Kramisar Kyss

Carlo
2012-06-10 18:18
#41

#40 Det var så lite Unicorn Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Annons:
Sweli
2012-06-11 00:33
#42

Man säger att ett äpple om dagen håller dig borta från läkaren, jag tror mest på en bit choklad per dag Skrattande

Sweli
2012-06-11 00:35
#43

#30 skrivetav Carlo

Denna vecka gick inte att göra Praliner. Det blev Argentinska chorizos istället Skrattande

Jag återkommer med Praliner med kokosmjölk lite längre fram.

[Juliaammouri]
2012-06-19 02:14
#44

har du varit i barcelona och har dom god choklad?

Snabbfrågor!

Godis vs Choklad ,Mörk choklad vs Ljus choklad , Oboy vs Pucko , Geisha vs Marabou , Kexchoklad vs Kinderägg?

Sweli
2012-06-19 05:21
#45

Jag har varit i Barcelona och även i Valencia och de har jätte goda Praliner och choklad Skrattande

Carlo
2012-06-19 07:18
#46

#44 Ja det har jag, och jag håller med Sweli, deras Praliner är utsökta!

Choklad, Mörk choklad, Pucko, Geisha, Kinderägg Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2012-06-19 23:46
#47

En annan sak som är utsökt är chokolaterierna som serverar varm eller kall chokladdryck, som en tehus men med choklad.

Det var en riktig upplevelse Skrattande

Carlo
2012-06-20 06:48
#48

#47 Mums! Ska snart till Spanien igen- så jag kan passa på att ta kort & skriva en artikelSkrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Annons:
Sweli
2012-06-20 11:49
#49

#48 skrivetav Carlo

Det skulle vara jätte intressant en artikel om Spansk choklad kultur, det kanske är inte många som vet att de har en jätte gammal choklad kultur Skrattande

Carlo
2012-06-20 21:16
#50

#40 Ja visst! Då ska jag skriva den så fort jag är i Spanien! Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


chokladtroll
2012-07-17 11:41
#51

Får man fortfarande ställa frågor i den här tråden?

Isåfall undrar jag:

Varför innehåller alla  recept på kladdkaka så kopiöst mycket socker? Kladdkaka som man köper på caféer o dyl kan jag inte ens äta. Rena sockerbomber och det knastrar av socker när man tuggar!

Själv tar jag knappt hälften av sockret som anges i receptet när jag gör kladdkaka. Och det blir så mycket godare. Chokladsmaken kommer fram tydligare

Sweli
2012-07-17 17:36
#52

#51 skrivetav chokladtroll

Jag tror att folk i allmänhet har vant sig att det ska smaka så sött.

När jag gör efterrätter som jag tycker är jätte söta, tycker resten av familjen att det saknar sötma. Det kan bero på att jag äter sällan socker.

[sakring]
2012-08-11 01:50
#53

Lindt Praliner är underbart goda.

[peter54]
2012-10-16 23:21
#54

Jag har en  ny ganska otippad favoritchoklad - ICAs mörka bakchoklad, 17 spänn för 200 gram och jag tycker den är riktigt god. Nu har jag börjat äta 60 gram i veckan av den så att mitt hjärta mår bra också, inte bara mina smaklökar.

FlörtSkrattande

Galopptjejen_98
2012-10-25 16:36
#55

Frågor till Carlo:

Varför mår man så bra av choklad och varför blir man pigg av det?

Varför smakar det så gott?

Vilken är din mest, absoluta, jätte, mega favorit choklad? Glad

Det du gör idag kommer du vara tacksam för i framtiden

Annons:
tusstuss
2012-11-18 12:25
#56

Vad gillar du bäst, mörk choklad, vit choklad, eller mjölkchoklad?

Portal Is Love, Portal Is Life.

todde
2013-02-09 20:36
#57

Hej

Varför ska "alla" att vit choklad?

Det är ju inte choklad. Det är bara fett från choklad.

Carlo
2013-02-10 14:44
#58

Ber om ursäkt för mitt sjukt-sena svar allihopa! :(

#55 Galopptjejen_98

1. Varför mår man så bra av choklad och varför blir man pigg av det?

Choklad innehåller tryptofan (en aminosyra) som kan omvandlas till ett "må-bra- ämne" som heter serotonin. Dessutom har choklad anandamid som gör att man känner sig glad och till och med förälskad! 

Energin får man från sockerarterna som chokladen innehåller :)

2. Varför smakar det så gott?

Haha, jag tror att det är gott för att det är choklad helt enkelt haha :D

3. Vilken är din mest, absoluta, jätte, mega favorit choklad?

Oo! Chili-choklad! hahaha :D Och frukt och mandel !^^ I princip gillar jag all form av choklad haha :D

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Carlo
2013-02-10 14:45
#59

#56 skrivet av tusstuss 

Vad gillar du bäst, mörk choklad, vit choklad, eller mjölkchoklad?

- Mörk choklad, det är gott, nyttigt och "elegant" ^^

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Carlo
2013-02-10 14:47
#60

#57 skrivetav todde 

Hej

Varför ska "alla" att vit choklad?

Det är ju inte choklad. Det är bara fett från choklad.

Grejen är att vit choklad innehåller endast fett från kakaobönan, och alltså inte kakaomassan.  Men den tillverkas precis som brun choklad och har således rätt att kallas vit choklad, då den delvis "innehåller" kakao och produceras på samma sätt som choklad ^^

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Sweli
2013-05-27 10:57
#61

#60 skrivetav Carlo 

Om det är bara fett från choklad varför innehåller så mycket
kolhydrater?

Även den som är "choklad för diabetiker" innehåller så mycket
kolhydrater så ingen diabetiker kan äta den.

Till och med mer än 85% mörk choklad.

Upp till toppen
Annons: