Dagens chokladrecept

Tiramisu

2009-11-17 22:24 #0 av: Carlo

Tiramisu är en dessert från Italien. Tiramisu betyder egentligen "Gör mig glad" och det namnet har denna dessert fått eftersom den innehåller kakao och kaffe!

Tiramisu

Ingredienser:

2 Äggulor
4 Msk strösocker
2 msk amaretto eller Konjak eller annan Likör
150g Mascarpone (italiensk färskost)
Kesella eller 2 dl vispad grädde
12 Savoiard kex (Italienska söta kex)
1,5 dl Espresso eller Stark kaffe

Gör så här:


1. Ta fram ingredienserna som du behöver

2. Vispa först sockret och äggulorna. Blanda ner mascarpone-osten och amaretton.

3. Brygg kaffet/Blanda ner nescafé i hett vatten.

4. Doppa de 6 första kexen i kaffet, OBS att kexen suger upp kaffet väldigt fort, så doppa bara i 1-2 sekunder (Undersidan av kexet ska doppas)

5. Bred över hälften av krämen. Sikta därefter hälften av kakaon.

6. Lägg på resten av kexen som är doppade.

7. Bred på resten av krämen och sikta över resten av kakaon. OBS! Vänta minst 1 timme tills serveringen, men gärna längre.

Recept taget ifrån: Recepten.se
Bild: Every stockphoto

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2009-11-17 22:32 #1 av: DesK

Carlo, eftersom även recept lyder under copyright så skall du ange receptkälla när du skriver in recept som du kopierat rakt av från en kokbok eller annan websajt.

Désirée

Anmäl
2009-11-17 23:55 #2 av: Carlo

Så klumpigt av mej Flört

Ändrade nu, tack för att du påminde mej!

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2009-12-02 18:45 #3 av: Ebba-A

Jättebra! Ska absolut testa det. Men gör gärna antingen punkt-för-punkt eller flytande beskrivning, ser lite kluddrig ut med båda :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-12-21 12:38 #4 av: Carlo

#3 Okej ;)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2010-01-12 20:37 #5 av: Migoff

Jätte bra recept, men vad kan man byta ut spriten mot om man vill ha en barnvänlig variant?

Anmäl
2010-01-12 20:53 #6 av: DesK

Eftersom det är ett barn (Carlo 15 år) så bör nog alla kunna använda detta recept!

Désirée

Anmäl
2010-01-13 22:33 #7 av: HannaM

Det är ju inte mycket sprit i.. kanske kan det finns essens? Det finns ju en del olika spritessenser i mataffärer, har inte kollat vilka men har man tur kanske man springer på något som passar? Annars kan man ju bara koka upp spriten så man blir av med alkoholen. om nu barnen gillar kaffe till att börja med för sist jag åt tiramisu smakade den rätt tydligt av kaffe.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2010-01-15 23:24 #8 av: Åsa S

Istället för savoiardi kex går det utmärkt at baka mosskaka (sockerkaka utan fett) dagen innan man ska gra tiramisu och sedan skära den i stavar det blir ungefär som att använda savoiardikex som man inte hitar på alla matbutiker.

 

+Vill man göra den alkoholfri kan man använda essencer istället för sprit. Ex. essencefabriken har många olika esssencer, många fler än vad man hittar i matbutiken (+en massa annat man har svårt att hitta i bakning och godisväg)

Anmäl
2010-01-17 00:28 #9 av: Migoff

Hmm, ok tack för tipsen ^^ (Gillar dock inte spritsmak så jag kanske testar att hoppa över helt enkelt :P)

Anmäl
2010-02-27 23:40 #10 av: FeliciaS

Vi brukar göra Tiramisu då och då :) Det är jättegott!

#9
Det smakar verkligen inte någon sprit, inte den vi gör i alla fall.

Anmäl
2010-03-04 22:51 #11 av: CarinaA

Man kan med fördel använda BAILEYS i detta receptet, kanongottTungan ute !!!

 

Anmäl
2010-03-05 20:38 #12 av: Carlo

#6 Carlo 15 år? Nej, en rättning- jag är 12 snart tretton, och bara för att jag la upp receptet så betyder det väl inte att alla kan äta det? :S

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2010-03-13 22:32 #13 av: tantan

det ska ju vara marsalavin i tiramisu! annars är det inte på riktigt!

Anmäl
2010-03-21 22:03 #14 av: MonisN

#13 En äkta tíramísu innehåller Amaretto, inte Marsala.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-03-24 07:05 #15 av: tantan

nepp

Anmäl
2010-03-24 08:47 #16 av: MonisN

Jopp

Edit: En äkta innehåller inte heller grädde som i Carlos recept.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-03-30 20:30 #17 av: Carlo

#16 Vad innehåller dem då? Är nyfiken eftersom du kan mkt om tiramisu! :D

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2010-04-10 02:23 #18 av: MonisN

Savoiardkex, ägg, mascarpone, florsocker, starkt kaffe och amaretto! Annan likör går givetvis också braFlört Men aldrig grädde.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-12 19:13 #19 av: Carlo

#18 Okej, jag har bara kopierat receptet från recept.nu....
Men hur ska den bli "skummig"?
Nästan alla tiramisu's som jag har smakat är "gräddiga"..

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2010-05-12 19:30 #20 av: MonisN

#19 När du vispar ägg och socker och tillsätter Mascarpone blir det gräddigt. Jag ska leta upp mitt recept och skriva in här.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-12 19:44 #21 av: MonisN

Recept på Tiramísú.

1 pkt savoiardikex (200 gr)

2 ägg

100 gr florsocker

200 gr mascarponeost

ca 1½ dl starkt kallt kaffe

ca ½-1 dl Amarettolikör (eller annan likör)

kakao till garnering.

1. Vispa äggulor och socker pösigt.

2. Vispa ner osten.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner dem i äggsmeten.

4. Lägg hälften av kexen i en form.

5. Dränk in kexen med hälften av kaffet och likören utan att de blir alltför blöta. Lättast är att använda en sked.

6. Bred över hälften av smeten.

7. Lägg på resten av kexen.

8. Dränk in även dessa kexen med resten av kaffet och likören.

9. Pudra över ett täckande lager med kakao. Lättast med en fin sil eller tetång.

Täck med plast och låt stå ett dygn i kylen innan servering.

 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-11-06 21:06 #22 av: bunnyheart

Ååh! Har ätit det i Italien! Tyckte den var lite för "blöt" för mig men mina föräldrar och deras fina vänner älskade det!

/Johanna, http://finanora.blogg.se , www.metrobloggen.se/Johannaskaninblogg

Anmäl
2011-01-11 17:06 #23 av: ryttarn

Finns faktisk ett Te som är inspirerat av Tiramísú. Four O´Clock från kanada har tagit fram det och det är både Fairtrade, ekologiskt och coscher(stavning?)

Man kan bland annat köpa det på Websaluhallen Isil.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2011-01-18 20:34 #24 av: Carlo

#23 Wow coolt! :D

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2011-02-05 18:36 #25 av: [SarasB]

Skulle det funka att g?ra tiramisu med creme cheese 23% fett ist?llet f?r mascarpone?

Anmäl
2011-02-10 18:22 #26 av: Carlo

# 25 det går det säkert, men lita inte på mitt svar haha! :D

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2012-07-17 16:45 #27 av: rafflesianews

Rafflesia say: its good article

Anmäl
2012-11-22 22:04 #28 av: Elena-Maria

Jag har gjort med Bailey's en gång, blev väldigt gott :)
Går även att göra med sockerkaka istället för savoiardikex om man inte hittar det. Det blir också gott.

Tiramisù betyder ordagrant 'ryck upp mej', men det är ju typ 'gör mej glad'. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.