Annons:
Etiketterfaktahistoriaartikel
Läst 12143 ggr
Faxlin
2009-03-08 15:04

Choklad i olika länder

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Runt om i världen hittar vi många kända kvalitets tillverkare av choklad. Ett bevis på chokladens stora inverkan i folks liv runt om i världen.

IMG_5868.JPG

Den belgiska och schweiziska chokladen är känd för sin höga kvalitet. I Bryssel finns det ett chokladmuseum. Schweiz har stor export av choklad. Särskilt kända märken är Toblerone, Milka och Lindt. Världens ledande chokladland sedan tidigt 80-tal, Frankrike, har på senare år fått se sig utmanat av Italien. Världsledande tillverkare av kvalitetschoklad är franska Valrhona och italienska Amedei. Andra länder med framträdande chokladtillverkning är Spanien och Tyskland.

Sveriges största producent av chokladkonfektyr är CloettaFazer. Den enda svenska tillverkaren av choklad hela vägen från kakaobönor är Malmö Chokladfabrik som finns i gamla Mazettis fabrikslokaler i centrala Malmö. Där tillverkar man choklad med endast kakao och rårörsocker, alltså utan vanilj och sojalecitin. Filosofin är att återskapa en gammal tradition av kvalitetschoklad, långt innan alla tillsatser tillkom under 1900-talet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Choklad#Choklad_i_olika_l.C3.A4nder

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
LiindaH
2009-03-09 17:56
#1

Jag är absolut inte sugen…Nej då… Nej nje

// Liinda

Upp till toppen
Annons: