Annons:
Etiketterfaktahistoriaartikel
Läst 4969 ggr
Faxlin
2009-03-08 06:28

Produktionsprocessen av choklad

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur framställs choklad? Genom att läsa denna artikle hoppas jag att ni alla får mer kött på benen angånede detta.

Det är ingen nyhet att chokladens huvudingredienser kommer från kakaobönan. Varje frukt innehåller mellan 25 och 30 mandelstora bönor som får jäsa.
Under jäsningen förstörs grodden och kärnan blir porös och brun.
Bönans arom utvecklas, vilket gör den användbar till choklad.

Efter jäsningen skall bönorna torkas för att inte förstöras vid transport och lagring. Härnäst skall de rostas i 10 till 30 minuter i en temperatur på 120 till 130 °C, i vissa fall strax under.

Rostningen är kanske den viktigaste processen i hela chokladframställningen då den har stor betydelse för smaken. Nu skall bönorna krossas och skal och groddar sugs bort. De krossade bönorna mals till en massa, kakaomassa, ur vilken man pressar bort minst hälften av fettet för att kunna framställa kakaopulver.

Kvar i pressen ligger presskakan som mals till just kakaopulver. Det bortpressade fettet bildar kakaosmör. För att framställa ätchoklad blandar man kakaomassa, socker och kakaosmör som sedan valsas. Det sista viktiga steget för att utveckla god choklad är conchningen.

Det är en intensiv mekanisk behandling under 12 till 48 timmar som bland annat utvecklar fina aromer och ger chokladen en flytande konsistens. Så kan den levereras vidare i tankvagn till kunden vid en temperatur av cirka 40 °C innan den intar sin sista form. Oavsett om det rör sig om fast eller flytande choklad genomgår den en sista process kallad temperering där dess temperatur gradvis sänks från 40 °C till cirka 33 °C, där stannar man sedan cirka 20 minuter för att bygga upp "kristaller" till vidare temperering.

IMG_5854.JPG

Marabous ljusa choklader har en temperatur på cirka 28 °C och den mörka cirka 29 °C när den används i de speciella "överdragsmaskinerna" som används vid tillverkningen. Efter att pralinerna/chokladen lämnat överdragsmaskinen väntar en speciell kylbana på cirka sju minuter som gör att massan stelnar utan att bli grå. En del av chokladen är producerad för att klara normerna för krav- och rättvisemärkning.

Källa: Wikipedia

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
LiindaH
2009-03-09 17:56
#1

Tungan uteCoolt Skrattande..

Kan inte du jäsa en till mig

// Liinda

Faxlin
2009-03-09 18:00
#2

Öhh, nej det kan jag ju inte. Jag har inte de verktygen för det.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

LiindaH
2009-03-09 18:00
#3

Skaffa?

// Liinda

Faxlin
2009-03-09 18:01
#4

öhh, om du betalar :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

LiindaH
2009-03-09 18:02
#5

ööh Nej det är ju du som ska göra…

// Liinda

Faxlin
2009-03-09 18:05
#6

Tungan ute

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
LiindaH
2009-03-09 18:07
#7

Så det är bara att skaffa

// Liinda

ella55
2009-03-18 16:05
#8

Obestämd

Love-
2009-03-19 08:06
#9

bra skrivit

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

CarinaA
2009-03-19 09:44
#10

Oskyldig

Upp till toppen
Annons: