Fakta

Bra eller dålig lyxchoklad?

2008-04-20 01:57 #0 av: Faxlin

Dyrt är inte alltid bäst, och det finns många tabbar att göra när man letar efter riktit lyxig choklad. Här kan du få lära dig att undvika dom.

 chocolate_praline_candy_241839_l.jpg

Det finns lite små saker man kan lära sig att tänka på så slipper man falla i de största groparna och köpa dyr choklad som inte är god.
Visserligen vet jag att det mesta handlar om smak, och det är något som skiljer sig väldigt från individ till individ. Men det är inte så många som vill betala dyrt för en choklad med en liten bitter smak.


Så vad är det viktigaste att veta för att du ska kunna kontrollera din choklad innan du köper den?
För det första så innehåller ren choklad ca 25% kakaosmör och ca 75% kakaomassa. Nu kanske ni som tänker på vikten och hälsan att choklad är livsfarligt. Men det är det inte. Detta på grund av att ren choklad innehåller mättat fett. Detta innebär att man inte riskerar att det höjer kolesterolhalten lika mycket som de sämre chokladsorterna gör. Skillnaden är att det i de sämre sorterna blandas i kokosfett.

 

Något som är vanligt att folk gör när de köper finare choklad är att de kontrollerar vart chokladen är tillverkad. Står det Bryssel eller Wien så tror många att det är lika med kvalité. Och de är då beredda att betala mer för den chokladen. Men detta är fel. Det tillverkas dålig choklad i Wien och Bryssel med. Så hur kontroller man det då?
Det enklaste sättet är att kontrollera vad det är för chokladböna som chokladen är tillverkad av. Den chokladbönan man bör undvika är Forastero. Den har en sämre kvalité och ger en liten bitter eftersmak i munnen. De som använder sig av Forastero bönan använder också ofta kokosfett i sin choklad.

 

Så var noga med att läsa innehållsförteckningen innan ni köper choklad!

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-04-21 22:29 #1 av: sezierra

Kort och bra skrivet Åsa... skulle jag ha skrivit om det skulle det ha blivit mycket längre och antagligen så skulle folk trötta mitt upp i allt.... Jag måste sänka kraven på mina artiklar och inte göra dem till hela faktaböcker. :)

Anmäl
2008-04-21 22:46 #2 av: Faxlin

#2: haha, eller så är det bara jag som har pippi på att skriva korta och hellre flera artiklar då jag känner mig själv och vet att långa artiklar ofta är jobbiga :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.