Fakta

Rättvisemärkt Choklad

2008-04-13 07:01 #0 av: Faxlin

I Sverige konsumerar vi hela sju kilo choklad per år och person. Vad man som chokladfantast dock många gånger inte tänker på är att kakaon i det godis man äter kan vara producerad under förhållanden som har kränkt mänskliga rättigheter och är allt annat än "goda".

Kakao är en uråldrig krydda som genom historien använts som naturläkemedel såväl som ingrediens och krydda i matlagning. I västvärlden förknippas kakao ofta med godis, t ex chokladkakor, bakverk eller drickchoklad.

 

Foto: Rättvisemärkt
Foto: Rättvisemärkt

 

Västafrika har sedan mitten av 1900-talet varit produktionscentrum för kakao, med Ghana och Elfenbenskusten som de mest framträdande exportländerna. Andra viktiga länder för kakaoindustrin är Brasilien, Malaysia och Nigeria. För fler än 30 av världens utvecklingsländer har kakaoindustrin stor betydelse för samhällsekonomin med uppskattningsvis cirka 14 miljoner människor sysselsatta inom råvaruproduktionen av kakao. I Ghana står kakaoproduktionen till exempel för hela 40 procent av landets totala exportintäkter. Dessvärre är det en väldig liten andel av vinsten som kommer de människor som arbetar med att odla kakao till del.

Låga priser och dålig tillgång till marknaden

Likt många andra råvaror har världsmarknadspriset på kakao fallit under de senaste årtiondena, vilket resulterat i att kakao-odlarna fått allt sämre möjligheter att kunna försörja sig på sitt arbete. Odlarna betalas ofta priser som understiger kostnaden för själva produktionen vilket innebär stora svårigheter att upprätthålla en dräglig levnadsstandard för sig själv och sin familj. Precis som inom kaffeproduktionen består svårigheten för odlarna i att skapa handelsförbindelser och ta sig in på världsmarknaden. Detta har resulterat i ett handelssystem som bygger på många mellanhänder som själva tar en stor del av vinsten.  

 

Foto: Rättvisemärkt
Foto: Rättvisemärkt

 

Barnarbeta vanligt förekommande

Under det senaste årtiondet har fältundersökningar visat att barnarbete är vanligt förkommande inom kakaoindustrin. Hundratusentals barn uppskattas arbeta under slavliknande förhållanden i en hård arbetsmiljö.

Vad gör Rättvisemärkt?
Kakao var en av de första produkterna som det utarbetades Fairtrade-kriterier för. Det första kooperativet certifierades av Rättvisemärkts systerorganisation i Holland 1993 som en följd av kakao-odlarnas svåra ekonomiska och sociala situation. Idag finns det ett tjugotal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika, med Peru som största enskilda producentland.

 

Kakao odlas huvudsakligen genom småskaligt jordbruk. Därför kan endast kooperativ, eller liknande organisationsformer, certifieras enligt Fairtrade/Rättvisemärkts kriterier. Kooperativens medlemsantal kan vara allt ifrån ett hundratal ända upp till tiotusentals enskilda odlare som organiserat sig i syfte att enklare kunna sälja sin skörd.

 

Foto: Rättvisemärkt
Foto: Rättvisemärkt

 

Kriterier för kakao

Kriterierna för kakao följer FLO:s generella kriterier men har även produktspecifika kriterier som bland annat innehåller:

  • Uttryckliga regler för kemikaliehantering inklusive hälsofrämjande åtgärder gällande kakaoproduktion
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer
  • Möjlighet till förskottsbetalning på upp till 60 % av skördevärdet om producenten önskar det.
  • Angivelser för ett minipris som alltid ligger över produktionskostnad och världsmarknadspriset.
  • En premie på 150 US dollar/ton sålt kakao betalas ut till producentorganisationens medlemmar med syftet att stimulera lokal samhällsutveckling och investeringar i produktionen. Medlemmarna bestämmer själva vad de vill använda premien till, så länge beslutet inte strider mot kriterierna. Exempel på vad premien har använts till hos några av producenterna: skolbygge i lokalsamhället, fonder för utlåning av mikrokrediter, investeringar i ekologiskt jordbruk eller i produktionsfaciliteter, diversifiering av grödor för att öka inkomstmöjligheterna.

 

 

 

Relaterade länkar

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2008-04-13

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-04-14 20:54 #1 av: Simson

Jag köper massor med rättvisemärkt choklad. Nu när jag hittat det även på vanliga affärerna blir det inte mindre av den varan. Flört

Anmäl
2008-04-14 22:30 #2 av: Faxlin

#1: Mycket bra val tycker jag. Det är viktig del att tänka på. För det gör inte så stor skillnad för oss här hemma att köpa den rättvisemärkta chokladen men för dem gör det massor.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-04-15 19:20 #3 av: Kitty41

Den är godare än "vanlig" choklad tycker jag =)

Anmäl
2008-04-18 20:07 #4 av: Simson
#3 Precis! Den är godare! Var in igår och shoppade loss lite. Apelsin och cappuccino till helgen. Även apelsinkaffe... Fruktbröd men glömde honungskakor.
Anmäl
2008-04-18 22:48 #5 av: Faxlin

Men Simson, kan du inte fota lite av de rättvisemärkta chokladerna som du köpt och lägga ut här? Kan vara trevligt för folk att se de olika rättvisemärkta chokladerna.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-04-21 19:13 #6 av: Hennum

det finns jättegod rättvisemärkt choklad på Lidl oxå :) jag gillar den, och dom har på pressbyrån oxå, anthon bergs. båda två är mörka. änglamarks på konsum är najs den med. men jag har aldrig sett på ica... hmm.. nån som vet?

på sistone har jag bara köpt rättvisemärkt. eller.. nej! jag har syndat med kexchoklad någon gång. tråkigt det inte finns rättvisemärkt sån.

väldigt bra artikel! :)

Anmäl
2010-03-21 21:45 #7 av: TheoA

På hemköp nära oss finns en jätte stor hylla med bara rättvisemärkt :)

Anmäl
2010-03-31 08:59 #8 av: Migoff

Jag brukar köpa Anthon Bergs rättvisemärkta, mörka choklad :)

 

Anmäl
2010-04-05 15:42 #9 av: All-for-love

Det har ju kommit en ny choklad som heter Cloetta good, är inte den rättvisemärkt?

Anmäl
2010-04-10 19:24 #10 av: Migoff

#9 Jo, det är den :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.