Chokladmousse recept
I denna tråd tänkte jag att vi kunde samla på recept på olika choklad mousse. Det finns en hel del att välja på om man gör dem själva.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
För 2 personer.
75 gram
ljus blockchoklad
1 msk
mjölk
1 dl
grädde
1 st
äggula(or)
1 msk
apelsinjuice, koncentrerad
1 msk
socker
Tillagning
1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält i vattenbad eller i mikrovåsugn. Tillsätt mjölken och rör om.
2. Vispa grädden lätt och tillsätt äggulan, juicen och sockret. Blanda med chokladen och rör till en jämt smet.
3. Slå upp i portionsskålar och ställ kallt tills det stelnat.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Chokladmousse med daim
För 8 personer
200 g mjölkchoklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde
2-3 bitar daim
Tillagning
1. Bryt mjölkchokladen i små bitar och smält över vattenbad. Grovhacka daimen.
2. Ta chokladen från värmen och rör i äggulorna - rör kraftigt!
3. Vispa grädden till fast skum och blanda i daimen och chokladen.
4. Häll moussen i små glas och låt stå kallt ett par timmar.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Vit chokladmousse
För 8 personer
2 dl grädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
Färska bär tex hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar.
Tillagning
Vispa grädden.
Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
Rör ner kesellan och sist grädden.
Lät moussen stå i kylen ca 1 tim innan servering.
Servera den i små glas och toppa med dom färska bären.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Lätt Chokladmousse
För 4 personer
100 gram
mörk choklad, med hög cacaohalt
0,5 dl
starkt kaffe, kallt
1 tsk
kakao
4 st
ägg
1,5 msk
fruktsocker
0,75 dl
kesella, 1 %
1 msk
apelsinskal, finrivet
Tillagning
1. Bryt sönder chokladen och lägg bitarna i en skål. Ställ skålen över kokande vatten och smält chokladen. Rör ner kaffet, kakaon och äggulorna, en i taget, sedan kesellan.
2. Smaka av med apelsinskal och fruktsocker. Vispa vitan till ett hårt skum. Rör ner vitan i smeten. Häll upp moussen i portionsskålar och servera den kyld.
Näringsvärde per portion:
Energi: 281 kcal
Kolhydrater: 22 g
Protein: 16 g
Fett: 14 g
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Kubansk Chokladmousse
För 8 personer
200 gram
mörk choklad (70 %), av god kvalitet
2 st
äggula(or)
2 msk
mörkt muscovadoråsocker
1 msk
Espresso, kokhet
2 msk
mörk rom
3 st
passionsfrukt(er)
3 dl
vispgrädde
choklad, hyvlad, till garnering
Tillagning
1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Blanda ner kokhet espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens. Vänd ner den i chokladsmeten.
6. Fyll moussen i små koppar eller glas och garnera med lite hyvlad choklad.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Enkel Chokladmousse
2 dl vispgrädde
1 dl chokladsås
½ dl hackad choklad med apelsinsmak
Tillagning
Vispa grädden och rör i chokladsåsen.
Vänd ner den hackade chokladen.
Fördela i portionsglas och ställ kallt en timme.
Toppa med maränger och bär.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Kokos Chokladmousse
1 pkt kallrörd chokladpudding
kokosmjölk
kokosflingor
Tillagning
Byt ut mängden mjölk som ska vara till chokladpuddingen mot kokosmjölk. Följ annara anvisningarna på paketet. Häll upp i portionsglas och kyl minst 30 min. Rosta kokosen i en torr het stekpanna några min. Låt kallna och strö över.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Rosa Chokladmousse
4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
4 äggulor
1-1½ krm röd karamellfärg
Tillagning
Vispa grädden.
Smält chokladen i ett vattenbad.
Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under omrörning.
Blanda först i lite av grädden och sen resten.
Rör i karamellfärgen.
Häll upp i glas. Låt den stå i kylen fram till servering.
Garnera gärna med mörk choklad i bitar eller strössel.
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Kan man inte även ha vanlig choklad till #6 och sedan smälta chokladen som allt annat?
Mums!
Är så otroligt gott! Men jag har bara försökt göra egen chokladmousse en gång och det var denna julafton. Kan säga att jag efter 3 försök gav upp. Hur i h…… vispar man ner äggula i smält choklad utan att det blir cement???
Ska helt klart prova några recept ovan där man inte rör ner gulan i chokladen.
Åt en otroligt god chokladmousse på Lisebergs julbord. Den stod i en stor form och var mycket likt glass. Kall och härlig, inte som det jag förknippar med mousse som kan kan spritsa (iofs gott det med). Man tog upp den med sked likt glass, ja ganska hård. Sökt efter ett recept men inte funnit tyvärr.
Någon skrev på en annan tråd detta recept och detta fungerade jätte bra för mig!
150 g choklad (Tog eouroshopers mjölkchoklad faktiskt)
3 dl grädde
Smält chokladen i ett vattenbad, vispa grädden och blanda sedan ihop försiktigt. Mumma =)
ja gjorde den:D
den var god :D
Mumsig
Vad gott! Jag har bara gjort hallonmousse, men ska göra choklad nästa gång! :)
Va lycklig och gör andra lyckliga<3
Vad jag har letat länge efter denna tråd, och nu hittade jag äntligen det (det är en fördel att vara på rätt sida och leta). Här ska det göras chokladmousse = )
Lätt chokladmousse
Till 2 portioner behövs:
2 äggvitor
1,5msk strösocker (eller om man nu vill ha i sötningsmedel, går också bra)
2msk kakao
Man vispar äggvitor och socker till hårt skum, precis som för maränger, sedan siktar man ner kakaon och rör ihop det försiktigt. Färdigt!
Den bör inte förvaras i kylskåpet för länge, den kan skikta sig då. Men jag tycker det är så gott, så det hinner inte bli dåligt… 😃
Snabbt och enkelt och väldigt gott!
4 portioner:
150 g toblerone (kan bytas ut mot vanlig mjölkchoklad)
1 dl grekisk yoghurt
1.5 dl vispad grädde
Ev frukt eller bär till garnering.
Smält chokladen, blanda i yoghurten. Vispa grädden och rör ner. Låt stå i kylen i minst en timme innan servering. Klart!
350 gr choklad (vit, ljus eller mörk)
6 dl grädde
Hacka ner chokladen i en bunke.
Värm grädden upp till kokning och häll sedan grädden över chokladen.
Rör till en jämn smet och se till att all choklad har smällt.
Ställ i kylskåp över natten.
Vispa chokladgrädden till önskad konsistens.
Servera
Ät. 😃