Våga fråga
Hej! :)
Jag tänkte göra ett litet "projekt".
Som rubriken lyder- så ska ni alltså ställa en fråga som har med choklad att göra, sedan ska jag besvara den
Frågorna kan vara alltifrån Favorit choklad=> Rekommendationer och allt däremellan!
Bring it on!
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
OKie dokie vilket är din absoluta favvochokald? Eller säg två sorter! :D
#1 Trevlig fråga!
Min absoluta favorit är Lindt Chili-choklad :) Sen gillar jag också Madagaskar (60% kakao)
Tack för din fråga- ställ gärna en till
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Undrar varför det inte funkar och göra kladdkaka på vit choklad. :)
Hmm, vet itne riktigt vad jag undrar! Men kanske din värsta choklad? Och om du skulle göra en chokladkaka vad skulle den ha för smaker? Hihi, nu kommer jag igång här! Vem gjorde den första chokladkakan? (haha är väl bara att kolla på wikipedia men nu ska du få jobba!) Vad tycker du om Charlie and the Chocolate Factory? Har du sett både 'nya' o gamla? =)
#3
Fråga:"Undrar varför det inte funkar och göra kladdkaka på vit choklad. :)"
Svar: Man kan göra kladdkaka på vit choklad, fast den kallas för "Vit kladdkaka". (Recept: http://sotasaker.com/vit-kladdkaka/)
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
#4
Fråga(or): "Hmm, vet itne riktigt vad jag undrar! Men kanske din värsta choklad? Och om du skulle göra en chokladkaka vad skulle den ha för smaker? Hihi, nu kommer jag igång här! Vem gjorde den första chokladkakan? (haha är väl bara att kolla på wikipedia men nu ska du få jobba!) Vad tycker du om Charlie and the Chocolate Factory? Har du sett både 'nya' o gamla? =)"
Svar: Den värsta chokladsmaken som jag har smakat på är Marabou Lakrits.
Om jag skulle göra en chokladkaka så skulle den smaka lime!
Den första chokladkakan tillverkades år 1847 i Schweiz av Mjölkchoklad. Vem som gjorde den är okänt :)
Charlie and the Chocolate Factory= Jag har sett den "gamla" filmen och tyckte om den! :) Vill dock se den nya (Ska nog hyra imon ^^ )
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Vilken ingrediens förutom kakaobönan är viktig när man tillverkar choklad?
#7 Mjölkpulver är en mycket viktig ingrediens i mjölkchoklad, man använder sig utav olika sorters mjölkpulver beroende på vilken choklad man ska producera. Man kan ex använda lågfett, spraytorkat med hög fetthalt, valstorkat med hög fetthalt eller mjölksmulor. Kondenserad mjölk torkas och socker tillsätts. Resultatet blir en fin färg och en karamell-smak
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
är marabou mjölkchoklad med diam eller nötter verkligen onyttigt om man skulle käka 25 gram varje dag? tror du man går upp i vikt av den?
25gram=4 bitar
menar av det? :(A)
Fråga:#9 noraa : är marabou mjölkchoklad med diam eller nötter verkligen onyttigt om man skulle käka 25 gram varje dag? tror du man går upp i vikt av den?
25gram=4 bitar
Svar: Onyttigt och onyttigt- forskare säger ju att choklad har mineraler och antioxidanter, men likt andra ämnen så får man ju "biverkningar". Sen om man går upp/onyttigt så är det ju individuellt för varje individ. Själv äter jag flera chokladrutor per dag men jag "behåller" min vikt :-) medan min kompis äter 1 chokladkaka i månaden för att inte gå upp i vikt. Sen så är det ju nyttigare att äta mörk choklad med högre kakao-halt. Så försök att äta mörk choklad istället för ljus!
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
#13 Men egentligen så är ju mjölkchoklad choklad Menade du "grundchoklad"?
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Inte all choklad är mjölkchoklad. Det finns ren choklad med ollika okakao mängd men inte mjölk eller mjölkpulver, ibland är de salt, chili, mint, etc. Men det är bara tillsatser.
Min fråga är vad gör genom tillverkningen att visa choklad är bättre än andra.
Så till min fråga: Är det något annat som är viktig i tillverkning av choklad.
Hoppas att jag kunde förklara bättre vad jag är ute efter.
Är choklad med chili verkligen gott? :)
Dvs, funkar verkligen starkt med sött?
Inte all choklad är mjölkchoklad. Det finns ren choklad med ollika okakao mängd men inte mjölk eller mjölkpulver, ibland är de salt, chili, mint, etc. Men det är bara tillsatser.
Min fråga är vad gör genom tillverkningen att visa choklad är bättre än andra.
Så till min fråga: Är det något annat som är viktig i tillverkning av choklad.
Hoppas att jag kunde förklara bättre vad jag är ute efter.
Svar: Bueno ya te voy a responder :)
Socker är en viktig ingrediens, sedan brukar man (oftast) tillsätta sojalecitin :)
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Är choklad med chili verkligen gott? :)
Dvs, funkar verkligen starkt med sött?
Svar: Ja! :) Jag tycker det är jätte gott
Smakar som vanlig choklad- det är eftersmaken som smakar starkt !
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Min favoritchoklad är Lindts Les Grandes. Den finns dock inte i Sverige, så jag brukar köpa med mig den när jag besöker pojkvännen i Schweiz… :)
#19 Verkar ju god! Kanske något att ha till Choklad-cirkeln?
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
#21 No hay por que
Sojalecitin gör det möjligt för kakaosmöret att binda samman socker och det torra materialet i kakaomassan.
Jag tycker inte heller om Lindt Sea Salt, tycker att det är en konstig kombination. Därför brukar jag köpa "vanlig" 86-90% kakao choklad utan någon smak
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
#23 Instämmer Säg mig skulle du möjligvis vilja vara månadens värdinna för Choklad-cirkeln?
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Det enda problem är att just nu, är jag i en extrem diet som inte tillåter choklad, eller vanlig mat.
Annars äter jag bara choklad med låg kolhydrat värde. Jag tål inte socker. Äter Stevia som sötningsmedel.
Blev diabetiker pga medicinering och nu reglerar jag det med maten och tar ingen insulin.
Jag tackar för förfrågan men jag är nog inte så lämplig.
#25 Jag förstår Stevia- är det sant att den är 400 ggr sötare än socker?
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Denna Sevia planta kommer ursprungligen från Paraguay. Indianerna har använt det som socker i mer än 1000 år.
Det är korrekt att det "kan" vara 400 ggr sötare än socker, men märklig nog det beror på vilken blad man väljer.
Ibland kan vara 200 eller 300 ggr sötare.
Jag köper ren stevia från USA som jag blandar med Erythritol.
Blandar man båda, av någon anledning försvinner eftersmaken i båda och då smakar det som riktig socker.
Ibland kan man hitta stevia plantor på Plantagen, men jag föredrar att köpa stevia pulver som är vitt.
#27 Oj vad häftigt. Tack för infot, nu blev det "Våga svara" istället för våga fråga haha
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Jag har börjat att göra Praliner med stevia/erythritol även när jag ger de i present. Man undviker så mycket socker som är skadlig för hälsan.
Stevia och erythritol är naturliga produkter.
Jag undrar om man kan använda kokosmjölk för att göra "mjölkchoklad". Kanske man kan testa :)
#29 Om du testar det så får du jätte gärna skriva en artikel!
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Det ska bli, men det blir nog kanske nästa vecka
#31 Grymt! Tack så Mycket!
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Inga fler frågor?
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Jag har en fråga, Vilket bra ämne finns det i kakaon?
Unicorns And Rainbows
Kramisar
Finns flera goda ämnen i Ren kakao
epicatechin= Minskar risken för stroke, diabetes & hjärtsjukdomar
Theobromin och koffein= Uppiggande.
Kakaosmör= Innehåller hjärtvänliga oljor och svårsmält fett, som bland annat mättar bra.
Antocyaniner, katechiner och andra växtämnen=Stärker ditt immunförsvar.
Tryptophan= Gör dig glad.
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Jag har en fråga:
Har du någon bra chokladsås till mat ?
Jag gör ibland hare i chokladsås, en fransk rätt som jag älskar.
Har du någon bra recept till mat med choklad i.
Inte bakverk eller efterrätter
#36 Finns ett recept som innehåller hummerstjärtar och vit chokladssås (http://www.vinochgastronomi.se/recept/kokta-hummerstjartar-med-kramig-sas-pa-vit-choklad-och-citron-med-citronsauterad-spenat/)
Sen finns det en mexikansk kakaobaserad sås som heter Mole
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
tack ska söka efter Mole och se vad jag hittar.
#38 Önskar dig all lycka
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Åh, det viste jag inte! Tack så mycket för svaret Carlo
Unicorns And Rainbows
Kramisar
#40 Det var så lite Unicorn
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Man säger att ett äpple om dagen håller dig borta från läkaren, jag tror mest på en bit choklad per dag
har du varit i barcelona och har dom god choklad?
Snabbfrågor!
Godis vs Choklad ,Mörk choklad vs Ljus choklad , Oboy vs Pucko , Geisha vs Marabou , Kexchoklad vs Kinderägg?
#44 Ja det har jag, och jag håller med Sweli, deras Praliner är utsökta!
Choklad, Mörk choklad, Pucko, Geisha, Kinderägg
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
En annan sak som är utsökt är chokolaterierna som serverar varm eller kall chokladdryck, som en tehus men med choklad.
Det var en riktig upplevelse
#47 Mums! Ska snart till Spanien igen- så jag kan passa på att ta kort & skriva en artikel
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
#40 Ja visst! Då ska jag skriva den så fort jag är i Spanien!
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Får man fortfarande ställa frågor i den här tråden?
Isåfall undrar jag:
Varför innehåller alla recept på kladdkaka så kopiöst mycket socker? Kladdkaka som man köper på caféer o dyl kan jag inte ens äta. Rena sockerbomber och det knastrar av socker när man tuggar!
Själv tar jag knappt hälften av sockret som anges i receptet när jag gör kladdkaka. Och det blir så mycket godare. Chokladsmaken kommer fram tydligare
#51 skrivetav chokladtroll
Jag tror att folk i allmänhet har vant sig att det ska smaka så sött.
När jag gör efterrätter som jag tycker är jätte söta, tycker resten av familjen att det saknar sötma. Det kan bero på att jag äter sällan socker.
Jag har en ny ganska otippad favoritchoklad - ICAs mörka bakchoklad, 17 spänn för 200 gram och jag tycker den är riktigt god. Nu har jag börjat äta 60 gram i veckan av den så att mitt hjärta mår bra också, inte bara mina smaklökar.
Frågor till Carlo:
Varför mår man så bra av choklad och varför blir man pigg av det?
Varför smakar det så gott?
Vilken är din mest, absoluta, jätte, mega favorit choklad?
Det du gör idag kommer du vara tacksam för i framtiden
Vad gillar du bäst, mörk choklad, vit choklad, eller mjölkchoklad?
Portal Is Love, Portal Is Life.
Hej
Varför ska "alla" att vit choklad?
Det är ju inte choklad. Det är bara fett från choklad.
Ber om ursäkt för mitt sjukt-sena svar allihopa! :(
#55 Galopptjejen_98
1. Varför mår man så bra av choklad och varför blir man pigg av det?
Choklad innehåller tryptofan (en aminosyra) som kan omvandlas till ett "må-bra- ämne" som heter serotonin. Dessutom har choklad anandamid som gör att man känner sig glad och till och med förälskad!
Energin får man från sockerarterna som chokladen innehåller :)
2. Varför smakar det så gott?
Haha, jag tror att det är gott för att det är choklad helt enkelt haha :D
3. Vilken är din mest, absoluta, jätte, mega favorit choklad?
Oo! Chili-choklad! hahaha :D Och frukt och mandel !^^ I princip gillar jag all form av choklad haha :D
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Vad gillar du bäst, mörk choklad, vit choklad, eller mjölkchoklad?
- Mörk choklad, det är gott, nyttigt och "elegant" ^^
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus
Hej
Varför ska "alla" att vit choklad?
Det är ju inte choklad. Det är bara fett från choklad.
Grejen är att vit choklad innehåller endast fett från kakaobönan, och alltså inte kakaomassan. Men den tillverkas precis som brun choklad och har således rätt att kallas vit choklad, då den delvis "innehåller" kakao och produceras på samma sätt som choklad ^^
Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.se & blodgivning.ifokus