Annons:
Etikettrecept
Läst 2082 ggr
Carmarino
2018-04-05 12:52

Chokladglass à la Cajsa Warg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det här är ett enkelt recept på chokladglass, utan ägg. Hittade det i Cajsa Wargs Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimer anno 1795.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2018-04-05 12:52
#1

"Renskrift":

Chocolade a la Glace.

Lägg 8 lod rifwit chocolade uti et halft stop söt mjölk, samt litet söndenstött canel och socker efter smak, wispa altsammans wäl tilhopa, och låt det sedan stå betäckt en tima; derefter silas det genom et tunt kläde, slås sedan uti hwad form som behagas, och låter det frysa.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-04-05 12:53
#2

Översättning till nutida språk och vikter:

Chokladglass

Lägg 106,32 gram riven choklad i 6,54 dl mjölk (minst 3 %).
Tillsätt lite mald kanel och socker efter smak.
Vispa ihop allting ordentligt och ställ det övertäckt i en timme.
Sila smeten, häll upp i en form och frys in.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

  • Redigerat 2021-06-07 13:20 av Carmarino
Tarotstollan
2018-04-05 23:36
#3

Skall du testa receptet?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Carmarino
2018-04-06 09:26
#4

Funderar på det faktiskt. Det verkar ju vara väldigt enkelt. Vill man inte frysa smeten så är den säkert god att dricka också.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-04-10 18:29
#5

"Glassen" står i frysen nu. Den påminner mer om sorbet än glass, så jag kanske skulle ha kört den i glassmaskinen istället, för att få den "fluffigare"? 🤔

Smakade lite på den, och den smakade gott. Fast jag fick nog lite för mycket kanel i smeten, så det är mer kanelglass än chokladglass faktiskt. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-04-10 18:38
#6

Låter spännande. Hoppas att glassen smakar gott 😛

Annons:
Carmarino
2018-04-10 18:45
#7

Tror att den blir rätt god, men ganska isig. Kanske jag ska tina upp den och dricka den som den är. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-04-10 19:02
#8

Milkshake 🙂

Carmarino
2018-04-11 11:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Så här såg glassen ut när den bara var ihoprörd, och på väg in i frysen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-04-11 11:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Tog ut den en gång för att provsmaka den, men upptäckte då att bara översta lagret var fryst. Därför rörde jag om i smeten innan jag satte tillbaka den i frysen. Därför blev det lite "isknutor" i den. Här är den helt djupfryst och stenhård.

Passade på att provsmaka när den var halvfrusen, men har inte försökt mig på att "spetta loss" någon bit nu när den är klar.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-04-11 12:59
#11

#10

Du måste lova en uppföljning sen när det vankas provsmakning 😛

Carmarino
2018-04-11 14:19
#12

#11 Ska försöka komma ihåg det. Lär nog få ta fram den en halvtimme innan det är dags, för den är stenhård.

Smakade ju lite på den när jag rörde om i den, och då smakade den ungefär som chokladmjölk med kanel. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-04-11 15:04
#13

Chokladmjölk med kanel låter faktiskt inte helt fel.

Annons:
Carmarino
2018-04-11 15:44
#14

Nej, det var rätt gott faktiskt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-04-11 15:51
#15

😛

Carmarino
2018-04-15 11:50
#16

Vill ni läsa fler av Cajsa Wargs recept så finns  en transkription av den femte upplagan (från 1770) på nätet.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-07-13 14:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Eftersom jag insåg att den här glassen inte skulle bli uppäten så länge den bestod av en hårdfrusen klump, så tinade jag upp den och körde den i glassmaskinen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-07-13 14:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Sedan hällde jag upp den i portionsformar istället. Tror nämligen att den fortfarande kommer att vara stenhård, men det är lättare att töa upp en liten portion till ätbar konsistens.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-07-13 14:47
#19

Trots att en del av kanelen verkade fastna på omröraren och i skålen i glassmaskinen, så smakar glassen fortfarande mer kanel än choklad.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-07-13 14:48
#20

Nu blev jag hungrig.

Annons:
Carmarino
2018-07-13 14:50
#21

😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-07-13 14:55
#22

Nu svalt jag ihjäl oxå 🤦‍♂️

Carmarino
2018-07-13 15:45
#23

Tror inte du hade blivit så mätt på den glassen. Den består till största delen av mjölk. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-07-13 15:58
#24

Okej då 😛

Tant Grön
2018-07-15 23:05
#25

På den tiden fanns ju varken frys eller glassmaskiner. När jag var barn berättade min pappa att dom tog upp isblock ur sjöar och förvarade i sågspån, så hade dom is på sommaren.
När dom gjorde glass så blandade dom krossad is med salt i en bunke. I den bunken hade dom en mindre bunke där dom hällde det som skulle bli glass, så rörde dom tills glassen var klar. Jag provade att göra glass på det sättet, och det blev bra, vad jag kommer ihåg.

Carmarino
2018-07-16 10:26
#26

Nej, visserligen tillverkades den första glassmaskinen i slutet av 1700-talet, men de blev inte vanliga förrän långt senare, och då bara för överklassen eller på företag.

Innan frysarna kom så hade man isskåp, och isen levererades av iskarlar.

Så jag tror nog att Cajsa Warg använde metoden du beskriver, eller också gjorde hon glassen på vintern, när det var kallt nog att frysa glassen utomhus.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2021-02-01 11:35
#27

Inte konstig att glassen blev som chokladmjölk. Insåg nu att jag missat i översättningen av mängderna. Det står att det ska vara 8 lod riven choklad, och jag tog bara 1 lod, d.v.s. 13,29 gram. 8 lod blir 106,32 gram, så hade jag tagit så mycket hade förmodligen glassen blivit mycket godare. 😊


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

  • Redigerat 2021-06-07 13:19 av Carmarino
Annons:
Tarotstollan
2021-02-03 02:45
#28

Då blir det perfekt nästa gång du testar receptet!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Carmarino
2021-02-03 06:10
#29

Ja, åtminstone om jag minskar ner på mängden kanel. Det blev ju lite för mycket förra gången.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: