Chokladtryffel
Idag bestämde jag mig för att testa ett recept jag hittat där man gjorde chokladtryffel med sockerlag istället för grädde. Det var nog mest för proffskonditorer, för i sockerlagen (sockerbas kallades den i receptet) skulle man använda vatten, socker, glukos och invertsocker. Eftersom jag är lite nördig när det gäller choklad så hade jag naturligtvis alla dessa ingredienser hemma. 😃
Ingredienser
ca 35 st
Sockerbas
260 g socker
100 g glukos
200 g trimolin (invertsocker)
130 g vatten
Romtryffel
130 g mörk choklad, Valrhona Manjari 64%
150 g sockerbas
20 g rom
Gör så här:
Sockerbas
Blanda samtliga ingredienser och låt koka ordentligt i 4 minuter. Mängden räcker till 2 satser. Det här är en bas och man kan med fördel koka en stor sats som förvaras i kylen.
Romtryffel
Koka upp sockerbasen och häll över chokladen. Rör med små rörelser inifrån och ut med en slickepott. När du fått en glansig fin tryffel tillsätter man romen och rör med stora rörelser till romen är blandad. Fyll upp tryffeln i små skal av önskad form och låt stelna över natten. Klara att servera.
Jag började alltså med att koka ihop sockerlagen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 10/27/21, 3:36 PM av Carmarino
Den andra gjorde jag med jordgubbspuré. I receptet stod att man skulle använda röda vinbär, men det hade jag inga så det fick bli jordgubbar istället. Hade inte heller någon vodka hemma, så den skippade jag. Det gick lika bra, och gott blev det.
Vinbärstryffel
130 g mörk choklad, Valrhona Manjari 64%
140 g sockerbas
30 g vinbärspuré
10 g vodka
Gör så här:
Koka upp sockerbas och vinbärspuré och häll över chokladen. Rör med små rörelser inifrån och ut med en slickepott. När du fått en glansig fin tryffel tillsätter man vodkan och rör med stora rörelser tills vodkan är blandad.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 10/27/21, 3:37 PM av Carmarino
Jordgubbstryffeln fyllde jag i färdiga skal av ljus choklad. Det blev dock rätt mycket tryffel, så jag fick fylla lite i de mörka skalen också, för de ljusa skalen räckte inte. Det går nämligen inte lika mycket i dem som i de mörka skalen. Totalt blev det 60 stycken jordgubbspraliner.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Har rätt mycket sockerlag över, så idag gjorde jag en sats tryffel med silverrom. Den är mycket mindre smakrik än den mörka rommen, så tryffeln blev rätt söt. Inte lika god som den andra romtryffeln alltså, men den går att äta ändå. 🙂
Funderar på att testa whisky och konjak också. Det finns nämligen fortfarande sockerlag så att det räcker till ett par omgångar tryfflar. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gjorde Yuzutryffel idag (eller ganache, som det också kallas). Den gjorde jag på grädde, vit choklad (Valrhona Ivoire) och yuzujuice.
Det tar en stund innan den stelnar, så den är inte riktigt klar än.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Hällde upp bägge ganacherna i färdiga chokladskal (eller snarare chokladskålar), eftersom jag inte har bakat något jag kan använda ganachen till, och den är för lös för att det ska gå att rulla tryfflar av den.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Igår gjorde jag yuzutryffel på ett annat recept där det skulle vara lite sockerlag i smeten också. Använde Valrhonas choklad illanka, som är väldigt god. Tryffeln har fått stå och stelna till idag, då jag spritsade toppar av den.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Hade tre passionsfrukter som var precis lagom mogna, så jag bestämde mig för att göra en chokladtryffel med Valrhonas Manjari 64 %, grädde och passionsfruktsaft. Den blev jättegod, och precis lagom tjock för att kunna spritsa i formar.
När jag hade gjort det satte jag formarna på ett fat, för att ställa dem i kylen att stelna. Råkade då stöta till kylskåpsdörren så att både fat och tryfflar hamnade på golvet. 😭
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Så fint det blir och så mumsigt det ser ut🤤 De i #13 får du betrakta som en konstinstallation😉😃
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
#16 "Konstinstallationen" är redan upplockad och undanstädad. 🙂
En del av formarna hade varit inne i kylen tidigare, så de hade stelnat lite. Tog därför vara på det som inte hade hamnat utanför formarna. Tycker de är för goda för att bara kastas. Kan ju äta dem själv åtminstone, men det är ju inget att bjuda på. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ja men visst ska man ta vara på allt👍
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
Blandade kakaopasta, kokossocker, kakaosmör, mörk agavesirap, limejuice och grädde och smälte allting i en kastrull. Rörde tills allting var blandat, hällde upp det i en skål och satte in den i kylen för att stelna. Sedan vispade jag den fluffig med elvisp.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Fyllde en spritspåse med tryffelsmeten, och spritsade ut toppar. Vissa blev stora, vissa blev små och vissa blev helt lagom. 😃
Rå kakaopasta har en mycket speciell smak, och den är väldigt bitter. Tillsätter man socker så mildras den bittra smaken, och även om man fortfarande känner smaken av råchoklad så smakar den faktiskt rätt bra. Hade förmodligen i för lite lime (saften av en liten lime), för den smaken märktes inte.
Vid tidigare tester med råchoklad har jag märkt att smaken blir bättre efter en eller ett par dagar, så jag gissar att även denna kommer att bli det.
Med lite mer experimenterande med smakerna så kanske jag till och med kan få fram en riktigt god chokladtryffel. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Så tjusiga de ser ut.
Kan man inte pudra lite florsocker på de?
Det kan man säkert göra. 🙂
Fast just nu är de inte tillräckligt torra, så om man pudrar florsocker på dem nu så smälter det. Tror att man får pudra på det precis innan servering i så fall.
Det gav mig en idé faktiskt. Kanske jag ska pudra på lite frystorkade bär av något slag? Har lite olika att välja mellan. Undrar om det kan bli gott med havtorn?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#23
Ja det tror jag blir jättegott. Prova vettja 👍
#24 Får se om jag kommer ihåg det. ☺️😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#25
Komma ihåg vad då?
😂
#26 Det minns jag inte. 🤔😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
😃
Haha…vad??😁
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
😂
Carmarino är en riktig hedersknyffel, för hon har gjort fin chokladtryffel😃
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
#31
Poet-Lasse 😃
Poet-Lasse har hoppat ur sin kasse Han äter köttfärs och skriver vers Men när han kryddade med krasse Så tyckte alla att han var pervers 😁
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
😂
Nu när det blev off-topic här Får vi hoppas inte värdinnan blir tvär Men med en 45 - kronospralin och en kopp te Kanske vi får henne att le 😉
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
😃
Vi kanske skulle starta en poesitråd här på sajten. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
🙂
Ja, vi kanske kan ha chokladpoesi? Choklad är värt att skriva vers om😊
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
Det är det absolut. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Såg ett recept på Youtube där man gjorde "vattentryffel", d.v.s. tryffel gjord på choklad, vatten och muscovadosocker. Så det bestämde jag mig för att testa.
Tyckte dock att det blev för mycket tryffelsmet med originalreceptet, så jag delade det på tre. Första gången missade jag dock, så jag tog lika mycket vatten som i originalreceptet (skålen till höger). Då blev det chokladsås istället. Så jag gjorde en ny omgång, med rätt mängd den här gången (skålen till vänster).
Nu återstår det att se om "chokladsåsen" stelnar något efter ett tag, eller om den förblir flytande.
Chokladen jag använde var Valrhona Extra Amer 67%.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser smaskens ut 😛
Chokladen i sig hör inte till mina favoriter, men tryffeln blev god. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
🙂
Låter inte dumt! 👍
#45 Tryffeln var både god och lätt att göra, så det är ett bra recept. Om man tillsätter någon form av vätska (sprit, likör eller alkoholfritt) så blir det en god ganache, som man kan ha på tårtor eller i Praliner.👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#47
Både ser och låter gott 👍
#48 Ja, det blev faktiskt godare än jag trodde det skulle bli. Xanté smakar rätt mycket päron, och den känns även i tryffeln.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Har aldrig smakat Xanté vad jag vet om, men päron är ju väldans gott.
Den är ganska stark (38 %), men trots det smakar den inte särskilt "spritigt". Brukar inte gilla likörer som smakar mycket sprit, så den här är bra eftersom den har så mycket päronsmak att spriten inte märks så mycket. Med det sagt så är det inget jag skulle kunna dricka som avec direkt. Föredrar den i choklad och bakverk. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Spritsmak är ju inget vidare så det är ju bra att det inte smakar sprit.
Ja, det håller jag med om. Det är en av anledningarna till att jag blandar ut spriten med choklad, för att man inte ska känna smaken av den. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
🙂
Bjöd en kompis på pärontryffeln igår kväll. Han tog en tugga och sa "oj, vad god den var!". 👍
För ett par dagar sedan gjorde jag limetryffel på Valrhona Ivoire, men den blev så lös att jag ställde den i kylen. Trodde den skulle stelna, men när den inte gjort det, trots så lång tid i kylen, så spritsade jag ut den i ischokladformar. Man får förmodligen slicka i sig den. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#55
Om du lägger de i frysen så stelnar de tror jag ☝️
😉
#56 De ligger i frysen. Lade in dem där direkt. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gjorde chokladtryffel på Valrhona Andoa noir 70% idag, smaksatt med min chokladvaniljlikör. Tyckte inte man kände smaken av chokladlikören så mycket, men det kan ju vara för att den smakar choklad. 😉
Kanske vaniljsmaken kommer fram lite tydligare när tryfflarna har "stått till sig" något dygn. Annars är det ju gott med bara chokladtryffel också. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Det här är en farlig tråd!!!🤤🤤
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
#59 Ännu värre blir det Tarotstollan. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#61
Mumma 😛
#62 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ingen saffran för mig….
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Testade att göra tryffel med havssalt idag. Använde Valrhona Manjari choklad och Læsø havssalt.
Læsø är en liten ö som ligger i Kattegatt, strax nedanför Fredrikshamn i Jylland och Kungsbacka i Sverige.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser smaskens ut. Hur smakade de då?
Salt. Med lite choklad. 😉
Læsø salt har tydligen starkare smak än vanligt salt, så det behövs inte så mycket för att man ska känna det. 🙂
Hade läst att man skulle ta en matsked salt i tryffeln, men jag tänkte att det nog var till en större sats, så jag drog ner det till en tesked istället. Skulle nog ha tagit drygt en halv bara. Då hade det nog blivit mer lagom.
Å andra sidan så är det nog precis lagom för de flesta andra. Har märkt att om jag tycker det är för salt, då tycker andra att det är perfekt.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Aha du menar salt med chokladsmak 🙂
Ungefär så ja. 🙂
Nej, det smakade nog mer choklad än salt, men saltsmaken var rätt märkbar.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Hoppas de går att äta upp så de inte behöver slängas.
Vet flera stycken som kommer att tycka att de är jättegoda. 😉
Plus att jag bara gjorde en liten sats, så det blev bara 15 tryfflar.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Mellanmål mao 😃
Ungefär. Fast de är rätt mäktiga. Det är ju 115 g choklad och en halv deciliter grädde. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser ut som många smarriga Praliner som smälter i munnen🙂
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
Ja, de är rätt goda, trots saltet. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Här är lite recept:
Bastryffel:
115 gram mörk choklad
40 gram (0,4 dl) grädde
Hacka chokladen (eller smält över vattenbad).
Koka upp grädden och häll över chokladen.
Blanda tills det blir en blank smet.
Om man vill så kan man tillsätta någon smaksättning tillsammans med chokladen.
Låt den stelna i rumstemperatur ett par timmar. Vispa sedan upp den till krämig konsistens och spritsa ut den, eller rulla till runda tryfflar.
Vill man inte använda grädde så kan man göra vattentryffel. Den görs på nästan samma sätt, fast med sockerlag:
115 g mörk choklad
50 g (0,5 dl) vatten
25 g ljust muscovadosocker
Koka upp vatten och socker. Häll över chokladen och blanda tills chokladen är helt smält.
Vill man ha smaksatt tryffel till t.ex. fyllning av Praliner eller tårtor kan man tillsätta 45 g (3 msk) sprit eller likör (eller "efter behag", smaka dig fram).
Även här kan det behövas att man vispar den lite, för det händer att ingredienserna skiljer sig åt, så att tryffeln blir marmorerad.
Gjorde även en pepparkaksganache, men den blev lite för lös så man behöver antingen ta mindre vätska eller också lägga till lite mer choklad. Har frusit in den i små kupoler, som jag tänkte använda till att lägga i muffins.
Här är receptet, något modifierat.
100 g grädde
45 g ljus sirap
7 g ljust muscovadosocker
100 g ljus choklad
50 g mörk choklad
25 g smör
Pepparkakskrydda efter behag, 1 tsk är rätt lagom.
Väg upp grädde, muscovadosocker och ljus sirap i en kastrull.
Koka upp och kyl i kallt vattenbad.
Smält under tiden chokladen i en bunke.
När gräddblandningen är fingervarm, vispa ned den i fem omgångar i den smälta chokladen.
Vispa slutligen ned smöret och smaka av med pepparkakskrydda.
Håller ca 3 veckor.
Man kan säkert byta ut chokladen mot enbart mörk choklad eller enbart ljus choklad. I originalreceptet var det Callebaut Gold istället för ljus choklad , och det var det jag använde.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gjorde lite passionsfruktstryffel idag, med Valrhona Araguani 72%.
De blev inte så vackra, för smeten stelnade rätt snabbt i spritspåsen, så det var svårt att spritsa ut dem.
Gjorde dem enligt basreceptet ovan, d.v.s. choklad och grädde. Tillsatte saften av två passionsfrukter. Hade silat ifrån kärnorna, för det blir lite för "crunchy" annars. Missade det i tryffeln jag gjorde med Valrhona Taïnori nämligen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser väldans gott ut.
För mig är inte det estetiska viktigt utan hur det smakar 🙂
De smakade gott, men inte så mycket passionsfrukt som jag trodde de skulle göra. Nåja, de kommer ändå att gå åt utan problem. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Har uppdaterat recepten i #76 lite, eftersom jag kom på att man måste vispa upp tryffeln innan man spritsar/rullar den. Särskilt den med bara choklad och grädde brukar nämligen bli "marmorerad" när den har stelnat. Om man då vispar den så går den ihop och det blir inga "strimmor" även efter den stelnat.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#77 Mmmm….jag kommer ner till dig med ett paket kaffe😁
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
#81 Då får du skynda dig, för de är snart slut. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#82 Du får göra en ny omgång😉
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
#83 Har faktiskt fortfarande två passionsfrukter kvar, så jag ska förmodligen göra en ny omgång imorgon. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Alla hem till Carmarino ☝️🤦♂️
#85 Lämmeltåget går!
😃
Är det långt kvar innan vi är framme?😓😓🤦♂️😉
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
🙉 Sluta tjata! Vi är snart framme!
Är vi där än?😉
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
#89 Hahaha😁
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
😃
Är vi framme nu?😎
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
😂
Ta det lugnt och kivas inte barn. 🤓
Tryffeln står och stelnar just nu. Har gjort ytterligare en omgång passionsfruktstryffel, så nu är passionsfrukterna slut, plus att jag har gjort tryffel på clementinsaft. Vet dock inte om den smakar så mycket, men annars är ju chokladen god som den är. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
😛
#95 Nej då, tant Camarino!😁
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
Vill ha! Vill ha! 😛
#98 Det är busenkelt att göra själv om du är sugen. Det enda du behöver är lite choklad och grädde (och kanske någon smaksättning). 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#99 Tycker mig ha hört detta förr… 🤪
#100 Det har du säkert. Receptet skrev jag i #76. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gjorde två olika sorters tryffel i förrgår. Idag spritsade jag ut dem. Till vänster är det en passionsfruktstryffel med Valrhona Araguani och Andoa noir. Tryffeln till höger är Valrhona Macaé, smaksatt med saft av en satsumas. Tyvärr märks inte smaken av den särskilt mycket, men chokladen är god ändå.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tycker "plupparna" ser ljusare ut, men vet inte om det är nåt illusion pga ljuset.
Det är nog ljuset. Tog en extra koll för säkerhets skull, och det är möjligt att plupparna är en liten aning ljusare, men det beror nog mer på ur vilken vinkel man tittar på dem. Kan inte se någon direkt märkbar skillnad.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Okies.
Idag testade jag ett nytt recept, där man skulle använda creme fraiche istället för grädde, och även tillsätta lite glögg. Dricker inte glögg, men hittade faktiskt en flaska som jag köpt för rätt många år sedan. Smakade förstås på den först (den är alkoholfri), och det var inget fel på den. Den smakade lite pepparkaka trots att den är tillverkad av blåbär, lingon och tranbär.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Så nu står den och svalnar/stelnar till lagom konsistens.
Eftersom jag börjar få slut på Valrhona-choklad, och jag vill spara den jag har till julklappar, så gjorde jag den här tryffeln på Odense mörk choklad. Den är rätt god den också - och avsevärt billigare.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Blir nog väldans smaskens det där 😛
Ja, det hoppas jag. Den har inte stelnat än, så jag får vänta med provsmakningen ett tag till. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
🙂
#107 Det är som man bara vill stoppa ned skallen och suga i sig chokladen😋
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
😃
#111 Ja, det ser rätt gott ut. 🙂
Har gjort en ny variant på tryffel idag, med philadelphiaost, vit choklad, kokos och lime. Har bara inte orkat ta hand om den (heller) än. Hade nämligen en del annat att pyssla med idag. 🥵
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Högtryckstvätt och det klart på 20 sek 🙂
Då hade man fått blåsa bort hela badkaret. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
🎧
#107 Så här blev slutresultatet.
Glöggen är som sagt alkoholfri och innehåller lingon, blåbär, tranbär, vatten, socker, kryddor och natriumbensoat. Tillverkad av Muddus Hjortron AB i Gällivare. (De har tydligen ändrat designen på flaskan sedan jag köpte den.)
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Mums!🤤
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Supermums!🤤
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
Ja, de blev faktiskt väldigt goda; krämiga och med en lagom smak av pepparkaka. Det var en stor sats, så det blev 56 tryfflar av den. Får nog dela med mig, för det är ganska mycket att äta själv. Särskilt som jag har flera av de andra tryfflarna kvar också. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gh hörde du. Hon vill dela med sig. När åker vi? 😃
#121 Så snart tåget går😁
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
😃
Tåg! Jag springer för fullt redan…..🥵
Hur långt har ni kommit?
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Portugal.
Har jag åkt för långt?
Något liiiiiite! Du borde nog vända ……😉
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
#113 Nu äntligen har jag fått tid och ork att rulla tryfflarna med kokos, lime och philadelphiaost. De blev jättegoda. 🤤
#124 Hoppas du inte har tagit ut dig helt. 🙂
#125 Har du kommit tillbaka från Portugal än? 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#127
Nä nu är jag i Tanzania 😮
#128 Du får dra i nödbromsen snabbt, innan du hamnar vid Godahoppsudden. 😮
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
😂
Fortsätt sedan med båt ned till sydpolen😂
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
#131
Om jag paddlar lite extra snabbt så kommer jag bara av farten hamna på nordpolen 😃
#132 Glöm bara inte att väja för Antarktis. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#132 När du ändå har kommit dit, så kanske det finns ischoklad som färdkost, och sen kan du fortsätta rakt fram och runda jorden så att du till slut hamnar vid Treriksröset. Sen är det bara att ta sig igenom Sverige och ner till Skåne igen😃
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
En världsomsegling för choklad! Det kallar jag en bedrift!👍
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
😊
#135 😁
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
Idag har jag spritsat ut lite tryffel som jag gjorde för ett par dagar sedan, samt gjort en After Eight-tryffel. Från vänster till höger:
Vit Odensechoklad med limesaft och skal, Callebaut Gold med apelsinsaft och After Eight med grädde.
Eftersom jag inte är jätteförtjust i After Eight så har jag två stora askar liggande, som är rätt gamla (bäst före 09/2011 och 30/10/2015). Öppnade den äldsta och testade om chokladen gick att äta. Det gjorde den, men mintkrämen var rätt seg. Så då testade jag att göra tryffel på den istället. Det gick jättebra. Så här gör man:
Ta 17 bitar (ca 115 gram) After Eight och hacka dem i mindre bitar.
Koka upp 0,4 dl (40 gram) grädde i en kastrull.
Häll grädden över chokladen och rör till en slät kräm.
Märkte att det var svårt att få mintkrämen att smälta, så jag gjorde så här:
Hällde tillbaka smeten i kastrullen och värmde under omrörning på låg värme (annars bränns chokladen), tills krämen var slät.
Tryffeln blir ganska "kladdig", så det bästa är att hälla upp den i ischokladformar och låta den stelna. Har inte själv testat om den lossnar ur formarna, men jag misstänker att det blir som med knäck - man får "gnaga" ur tryffeln. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser inte helt fel ut 😛
Har inte smakat dem än, men smetarna var goda i alla fall. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Är smeten god så brukar det väl oftast bli gott slutresultat (har jag hört) 🙂
Ja, för det mesta.
Har testat After Eight-tryffeln nu. Skulle nämligen känna efter på en av dem om den hade stelnat i kylen. Det hade den inte, så det blev ett fingeravtryck i den. Då var jag ju tvungen att äta upp den. 😃
Det var som jag trodde - den är "mjukseg" som kola eller knäck, så man får "gräva" upp den med tungan.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ungefär som vissa som inte kan låta bli att peta i grädden på en gräddtårta. Då måste man ju ät upp den biten för inte kan den va kvar 😃
Fast jag kan ju äta hur många tryfflar jag vill, så jag behöver inte peta på dem för att få äta dem. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
😛
Gjorde även en papparkaksganache, men den blev rätt lös, så den har jag inte spritsat ut än. Får se om den går att spritsa ut när den har legat i kylskåpet ett tag. Annars funderar jag på om jag kanske kan göra något godis med mandelmassa och då ha ganachen i t.ex. en mandelmasserulle.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Så tjusigt, speciellt om man väljer det där hjärtan i mitten från båda sorterna 🙂
Det är chokladhjärtan. 🙂
Var tvungen att markera på något sätt, så att jag vet vilken tryffel som är vilken. Har ju begränsat med formar, så det kan bli svårt att skilja dem åt annars. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#150
Grönt och vitt går alltid ihop ☝️
#151 Ja, fast det är gröna hjärtan i den gröna formen och vita hjärtan i den röda formen; Vi er røde vi er hvide. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser otroligt gott ut!🤤🤤
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Ja, och de är goda också. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#156 Dom verkar goda. Jag älskar choklad med apelsinsmak.
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
#158 De var goda, men de är slut nu. Gjorde dem ju innan jul. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#159
Hade förstått om du sa i förrgår 😃
#160 Faktum är att jag åt de sista för ett par veckor sedan har jag för mig. De tappar i smak efter ett tag, så de är godast färska.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#161
Okej (vet inte vad jag skall säga) 🙂
#162 Du behöver inte säga något alls. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
🥵
Efter att ha sett en massa inlägg på Instagram om årets glöggsmaker så blev jag lite sugen på att göra glöggtryffel. Glöggen från #117 är inte slut än och jag hade en burk creme fraiche i kylen som jag behövde göra något av.
Sagt och gjort, jag rörde ihop tryffelsmeten imorse och sedan var det meningen att jag skulle spritsa ut den efter några timmar. Det gick dock inte, för smeten var så tjock att den fastnade i spritsen. Orkade inte göra något åt den idag, utan satte tillbaka den i kylen. Imorgon ska jag försöka få energi till att istället rulla tryfflarna.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Var du tvungen att förstöra godiset med creme fraise?🤮😉
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Det står i receptet att det ska vara creme fraiche, men det går säkert att göra på yoghurt eller grädde också.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag testar jag att göra kaffetryffel. Mörk choklad med kaffesockerlag. Smeten ska stå och stelna innan jag kan göra tryfflar av den. Tror dock att jag fick lite för mycket kaffe, så smeten är lite lös. Får förmodligen ställa den i kylen för att den ska stelna tillräckligt för att jag ska kunna spritsa eller rulla tryfflarna.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Nu är tryfflarna klara. Så här blev resultatet. De har en mild smak av kaffe, eftersom jag inte tycker om starkt kaffe. Vill man ha mer kaffesmak så kokar man starkare kaffe helt enkelt. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser mumsigt ut🙂
"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"
"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"
"Don't be normal, stay paranormal"
Håller med Gh.
Gav hälften till grannarna när jag var bjuden på lunch hos dem igår. De bjöd på smakprov, och såvitt jag förstod så blev de godkända. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag testade jag att göra tryfflar på Callebaut mörk 811 choklad och slånbärssaft. De blev goda, men smakade inte särskilt mycket slånbär. Fast det gick snabbt och lätt att göra dem. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Slurp
Har bestämt mig för att göra slut på alla mina 100 g chokladkakor, genom att göra tryffel på dem. Ska sälja dem på loppisen nästa helg hade jag tänkt. De här gjorde jag idag. De innehåller bara chokladen och grädde.
Har kommit fram till att det funkar bra med 100 g choklad och 40 g (0,4 dl) grädde.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#175. Skicka några påsar hitåt!🤤😉
Jordgubbe och apelsin låter gott, blir det bara 20 stycken av en kaka på 100 gr?
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
#176 Ska ju sälja dem på loppis. Du får komma hit och handla. 😃
Ja, det blir ganska exakt 20 stycken av 100 gram choklad och 40 gram grädde, lite beroende på hur mycket man fyller i formarna.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gick sedan över till Lindt och deras Excellence Sea Salt. Den hade en lite "fadd" smak och man märkte inte av saltet så mycket - om man inte råkade få en bit choklad med en saltflinga i.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Den sista tryffeln för idag var också en Lindt, nämligen Excellence Strawberry Intense, som innehåller bitar av frystorkade jordgubbar. Tyckte inte den smakade jättemycket av jordgubbarna men den var rätt god ändå. Dock tycker jag att Anthon Bergs choklad är godare.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Jordgubbssmak låter ju inte helt tokigt.
Nej, jordgubbar och choklad är en bra kombination - om bara man känner smaken av jordgubbarna.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Testade ett lite annorlunda, och enklare, sätt att göra chokladtryffel idag. Smälte chokladen (Callebaut 811) försiktigt i mikrovågsugnen och tillsatte sedan vätskan, vilken var Xanté päronlikör.
Rörde ihop det till en jämn smet och ställde bunken i kylen för att stelna. Kollade som väl var efter ca fem minuter. Då hade smeten stelnat så mycket att jag var tvungen att värma den en kort stund i mikron, för att göra den spritsbar.
Eftersom jag inte värmde likören så hade den kvar både alkoholen och smaken, så det var tur att jag gjorde tryfflarna så små, för de smakade väldigt mycket likör. När jag hällde upp likören i chokladen så fick jag en hostattack av ångorna. Xanté är ju en cognacslikör och den har en alkoholhalt på 38 volymprocent. Så den är väldigt stark i smaken - men god.
Tryfflarna smakar ungefär som om man tuggar på en bit choklad och samtidigt tar en klunk likör. 😄
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Fortsatte att testa chokladtryffel med lite smakkombinationer idag. Först testade jag Callebaut 823 och min egen hemgjorda Cointreau från 2010.
Den blev god men "kladdig". Har väl äntligen lärt mig att det inte funkar att göra den här sortens tryffel på mjölkchoklad och vit/blond choklad. Den passar däremot utmärkt till tårtfyllning eller till att spackla tårtor med, för den är smidig att breda ut.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Nästa test blev med Callebaut Gold och Limoncello di Capri. Samma gäller för den; den stelarna inte och passar bäst som tårtfyllning. Kombinationen mellan den här chokladen och limoncello passade dessutom inte så bra - men de smakar väldigt mycket limoncello. 😄
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tog fram en ny paket ischokladformar, att ha till tryffeln med Gold och limoncello, och ställde upp formarna på en bricka. Hur jag än försökte så lyckades jag inte hitta mer än 12 gröna formar, trots att det ska vara 15. Trodde först att några blivit dubbla, men det hade de inte. Så det var en miss i förpackningen. 👿
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Har en halv flaska Blossa alkoholfri glögg med apelsin och pomerans kvar sedan i julas, så idag testade jag att göra chokladtryffel av den. Använde 100 gram av Callebauts mörka 54,5 %-iga choklad och 36 gram glögg. (Det var svårt att hälla upp exakt mängd glögg.)
Hade nog kunnat ta lite mer glögg, för smeten stelnade snabbt och var rätt svår att spritsa. Kände inte mycket smak av glöggen, men det är inte ovanligt att smaken inte framträder förrän efter någon dag så kanske smaken kommer fram mer sedan.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser som alltid smaskigt ut!😋
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
De är rätt goda faktiskt. Man kan känna en svag smak av citrus, men annars är det mest chokladsmaken som märks. 😋
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Testade att göra tryffel med chokladlikören jag gjorde på silverrom. Dekorerade en del av dem med kakaonibsen från kakaobönorna som legat i blöt i silverrommen. Resten dekorerade jag med en mariannekula.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Denna tråden är farlig…..😋💣💣💣💥💥
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
#193: Det går att göra chokladtryffel på sockerfri choklad och lite grädde… 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Låter himla gott!
Jag har chokladtryffel som står och stelnar i kylen. Jag gjorde på grädde samt en blandning av Cloettas sockerfria mjölkchoklad och 90% "vanlig" choklad (jag tycker inte Cloettas sockerfria mörka choklad är god, och 90% choklad har inte så mycket socker - så blandningen blir lagom).
Smaksatte inte men tänkte testa att rulla dom i lite olika saker :) Min syster kommer i morgon så hon får vara smaktestare, haha
Har gjort själva tryffeln tidigare men har varit för lat för att rulla dom, så vi får se hur det går.
//Jessie
#195: Det var det också. Alla är slut nu. 😄
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#196: Det låter som en bra lösning. 👍 Du får gärna visa bilder när de är klara.
Tycker det är så jobbigt att rulla tryfflarna, så därför spritsar jag dem i formar istället. 😊
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#198 Nästa gång så kommer jag också spritsa, eller helt enkelt hälla i formar. Jag visste att det var kladdigt att rulla men jag underskattade hur otroligt snabbt det smälter i händerna på en. Trots att jag spolade händerna i kallvatten innan. Så dom blev inte runda, jämna eller vackra, haha
Men förhoppningsvis blev dom goda i alla fall :) Vågar inte testa innan syrran kommer för då kanske jag äter upp alla själv. Jag rullade i kakao, kanel, kaffe (mortlat snabbkaffe), hallonpulver och hackade nötter. Några per sort. Tänkte göra chokladtryffel till jul (annat julgodis jag har testat sockerfritt brukar misslyckas) så det är bra med lite smaktester innan :)
//Jessie
#199: Tryfflar ska inte vara runda och vackra. De heter tryfflar för att de ska likna tryffelsvamparna som växer i jorden och de är både knöliga och ojämna. 😁
Vill du inte spritsa så kan du hälla smeten i en form och sedan skära den i bitar och "rulla" i valfri topping. Nu har du ju testat flera olika så du kan välja den/de du tycker är godast. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#200 Det visste jag inte! Då var det såklart helt medvetet att dom inte blev runda 😉
Ja, jag testar något enklare sätt nästa gång
//Jessie
#201: Självklart! Skulle någon säga något om att de inte är runda så kan du berätta för dem att det är helt avsiktligt. 😊
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gjorde lite julgodis idag. Det blev tre omgångar chokladtryffel, samtliga gjorda på Callebaut 811 choklad. Den översta smaksattes med färskpressad blodapelsin, den till vänster med Xanté päronlikör och den till höger med Limoncello.
De två som smaksatts med likör smakar rätt mycket, men jag tycker inte att jag känner smaken av apelsin på den tredje.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ