Recept

Chokladglass à la Cajsa Warg

2018-04-05 12:52 #0 av: Carmarino

Det här är ett enkelt recept på chokladglass, utan ägg. Hittade det i Cajsa Wargs Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimer anno 1795.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-05 12:52 #1 av: Carmarino

"Renskrift":

Chocolade a la Glace.

Lägg 8 lod rifwit chocolade uti et halft stop söt mjölk, samt litet söndenstött canel och socker efter smak, wispa altsammans wäl tilhopa, och låt det sedan stå betäckt en tima; derefter silas det genom et tunt kläde, slås sedan uti hwad form som behagas, och låter det frysa.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-05 12:53 #2 av: Carmarino

Översättning till nutida språk och vikter:

Chokladglass

Lägg 13,29 gram riven choklad i 6,54 dl mjölk (minst 3 %).
Tillsätt lite mald kanel och socker efter smak.
Vispa ihop allting ordentligt och ställ det övertäckt i en timme.
Sila smeten, häll upp i en form och frys in.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-05 23:36 #3 av: Tarotstollan

Skall du testa receptet?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-04-06 09:26 #4 av: Carmarino

Funderar på det faktiskt. Det verkar ju vara väldigt enkelt. Vill man inte frysa smeten så är den säkert god att dricka också.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-10 18:29 #5 av: Carmarino

"Glassen" står i frysen nu. Den påminner mer om sorbet än glass, så jag kanske skulle ha kört den i glassmaskinen istället, för att få den "fluffigare"? Funderar

Smakade lite på den, och den smakade gott. Fast jag fick nog lite för mycket kanel i smeten, så det är mer kanelglass än chokladglass faktiskt. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-10 18:38 #6 av: VSK

Låter spännande. Hoppas att glassen smakar gott Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-04-10 18:45 #7 av: Carmarino

Tror att den blir rätt god, men ganska isig. Kanske jag ska tina upp den och dricka den som den är. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-10 19:02 #8 av: VSK

Milkshake Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-04-11 11:55 #9 av: Carmarino

Så här såg glassen ut när den bara var ihoprörd, och på väg in i frysen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-11 11:57 #10 av: Carmarino

Tog ut den en gång för att provsmaka den, men upptäckte då att bara översta lagret var fryst. Därför rörde jag om i smeten innan jag satte tillbaka den i frysen. Därför blev det lite "isknutor" i den. Här är den helt djupfryst och stenhård.

Passade på att provsmaka när den var halvfrusen, men har inte försökt mig på att "spetta loss" någon bit nu när den är klar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-11 12:59 #11 av: VSK

#10

Du måste lova en uppföljning sen när det vankas provsmakning Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-04-11 14:19 #12 av: Carmarino

#11 Ska försöka komma ihåg det. Lär nog få ta fram den en halvtimme innan det är dags, för den är stenhård.

Smakade ju lite på den när jag rörde om i den, och då smakade den ungefär som chokladmjölk med kanel. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-11 15:04 #13 av: VSK

Chokladmjölk med kanel låter faktiskt inte helt fel. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-04-11 15:44 #14 av: Carmarino

Nej, det var rätt gott faktiskt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-11 15:51 #15 av: VSK

Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-04-15 11:50 #16 av: Carmarino

Vill ni läsa fler av Cajsa Wargs recept så finns  en transkription av den femte upplagan (från 1770) på nätet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-13 14:43 #17 av: Carmarino

Eftersom jag insåg att den här glassen inte skulle bli uppäten så länge den bestod av en hårdfrusen klump, så tinade jag upp den och körde den i glassmaskinen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-13 14:45 #18 av: Carmarino

Sedan hällde jag upp den i portionsformar istället. Tror nämligen att den fortfarande kommer att vara stenhård, men det är lättare att töa upp en liten portion till ätbar konsistens.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-13 14:47 #19 av: Carmarino

Trots att en del av kanelen verkade fastna på omröraren och i skålen i glassmaskinen, så smakar glassen fortfarande mer kanel än choklad.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-13 14:48 #20 av: VSK

Nu blev jag hungrig. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-13 14:50 #21 av: Carmarino

Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-13 14:55 #22 av: VSK

Nu svalt jag ihjäl oxå Yrar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-13 15:45 #23 av: Carmarino

Tror inte du hade blivit så mätt på den glassen. Den består till största delen av mjölk. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-13 15:58 #24 av: VSK

Okej då Lipar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-15 23:05 #25 av: Tant Grön

På den tiden fanns ju varken frys eller glassmaskiner. När jag var barn berättade min pappa att dom tog upp isblock ur sjöar och förvarade i sågspån, så hade dom is på sommaren.
När dom gjorde glass så blandade dom krossad is med salt i en bunke. I den bunken hade dom en mindre bunke där dom hällde det som skulle bli glass, så rörde dom tills glassen var klar. Jag provade att göra glass på det sättet, och det blev bra, vad jag kommer ihåg.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.