Drickbar choklad

Chokladlikör

2018-09-13 12:32 #0 av: Carmarino

Läste om någon som hade lagt hela kakaobönor i sprit för att smaksätta spriten. Därför tänkte jag att jag skulle testa att göra chokladlikör.

Läste också att man kunde smaksätta likör med vaniljstång. För åtta år sedan gjorde jag egen vaniljessens genom att lägga tre hela vaniljstänger i en flaska vodka.

Kom på att jag kunde kombinera vaniljessensen med kakaobönorna för att få en bas för chokladlikören. Har ju inte använt vaniljessensen nästan alls på de här åren, och något ska jag ju ha den till.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-13 12:34 #1 av: Carmarino

Bestämde mig för att bara göra en liten sats - ifall det inte skulle bli gott. Så jag mätte upp 125 g vaniljessens och 30 g kakaobönor i en burk. Där får de ligga och "gotta sig" i tre veckor, innan jag tillsätter socker eller sockerlag; har inte bestämt mig för vilket det blir än.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-13 13:29 #2 av: Sindri

Följer med spänning Glad

Anmäl
2018-09-13 13:48 #3 av: Grace2009

#0 Halvt OT. Hur stor är vodkaflaskan? 750ml? Hur länge tycker du det ska stå och dra minimum? Funderar om detta kan vara något kul att ge bort till min bror. Han bakar inte så jättemycket, men kanske är en rolig drinkingrediens att ge? Skrattar

Anmäl
2018-09-13 14:06 #4 av: Carmarino

#3 Flaskan rymmer en halv liter, och jag tog inte allt. Gick efter ett recept på bärlikör där man skulle ha 75 cl sprit och 3 dl bär. Delade det på 6, och kom då fram till att jag skulle ta 125 gram sprit (ca 1,25 dl) och 30 gram (ca 0,5 dl) kakaobönor. Om det sedan är rätt proportioner när det gäller kakaobönor vet jag inte.

Eller menade du kanske vaniljessensen? I så fall är det en halv liter vodka och tre vaniljstänger. Fast jag har sett recept på 1-2 dl sprit och en vaniljstång. Har för mig att det egentligen ska stå och dra några veckor, men jag har låtit vaniljstängerna stå kvar i flaskan hela tiden.

Tror att jag bara har tagit av den en gång, eftersom jag oftast använder vaniljsocker eller vaniljpulver när jag bakar. Som synes på bilden så gjorde jag den i juli 2010, vilket är åtta år sedan. Det luktade väldigt gott av vanilj när jag öppnade flaskan, så den har verkligen fått en bra styrka. Tummen upp

Här är några länkar med olika "recept" på vaniljessens, så kan du välja vilken som passar bäst: Glad

http://matildigt.se/2016/01/gora-eget-vaniljextrakt/

https://heavenlycupcake.se/gor-eget-vaniljextrakt/

https://blogg.loppi.se/alskaattbaka/2014/09/14/gor-din-egna-vaniljextrakt/

https://www.malinsdriftigheter.com/2018/02/28/gor-ditt-eget-vaniljextrakt/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-13 14:49 #5 av: Grace2009

#4 Oj så otydlig jag var! Jag menade vaniljessensen! Tack för svar, ska kollai gneom länkarna.

Anmäl
2018-09-13 15:13 #6 av: Carmarino

Det vanligaste verkar vara att vaniljstängerna ska dra i tre månader innan man börjar använda essensen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-10 11:21 #7 av: Carmarino

Bönorna har stått i sprit i nästan fyra veckor, så idag har jag silat ifrån dem och tillsatt muskovadosocker. Nu ska de stå ett tag till så att sockret löses upp. Får skaka lite på burken då och då, men det verkar som om det mesta av sockret redan har lösts upp. Väntar nog några dagar innan jag provsmakar den. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-10 11:22 #8 av: Carmarino

Bönorna som blev legat i blöt ska jag göra choklad på. Så här såg de ut när jag skalat ca hälften.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-10 11:26 #9 av: Carmarino

Och här är alla skalade. Det gick faktiskt väldigt lätt att få av skalen. En av bönorna delade sig så det blev några små kakaonibs.

Passade på att smaka på en av dem, för att se om de tagit åt sig någon smak från vaniljvodkan. Det hade den, och den var faktiskt riktigt god. Normalt har ju kakaonibs och kakaopasta en väldigt bitter smak, men det hade inte den här.

Så det ska bli spännande att se hur chokladen blir när bönorna har torkat.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.