Fakta

Bean-to-bar

2018-05-18 15:18 #0 av: Carmarino

Kanske har ni hört uttrycket "bean-to-bar", och undrat vad det egentligen är? Översatt betyder det ungefär "böna-till-chokladkaka", och det innebär att en chokladproducent producerar chokladen från kakaobönor till färdig choklad. På så sätt kan de själv kontrollera kvaliteten på bönorna och de vet vilka ingredienser som ingår i chokladen.

Idag har jag testat att själv göra choklad "från böna till chokladkaka". Mer om det nedan.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:19 #1 av: Carmarino

I den här videon kan man se ungefär hur det går till att göra egen choklad hemma.

Kan ju säga att jag blev lite sugen på att köpa en sådan kvarn (tabletop wet grinder) som de använder i videon. Glad

Eftersom jag inte har någon kvarn så fick jag göra det enligt den här instruktionen istället, men jag använde inte hårtork för att blåsa bort skalen från bönorna. Skrattar
Tillsatte inte heller kakaosmör utan enbart kokossocker.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:20 #2 av: Carmarino

Det jag gjorde var att jag rostade kakaobönorna i en panna på spisen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:21 #3 av: Carmarino

Sedan skalade jag kakaobönorna för hand. Det var bara 100 gram, så det funkade även om det tog lite tid.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:22 #4 av: Carmarino

Orkade dock inte mortla kakaobönorna, utan tog till mixern. Mixade väldigt länge för att smeten skulle bli flytande. Blandade sedan i kokossockret och mixade ännu längre tills smeten var flytande igen. Den var dock lite grynig, men jag tror inte att det går att få den riktigt slät utan en "tabletop wet grinder".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:22 #5 av: Carmarino

Eftersom jag inte kunde bestämma mig för vad jag skulle ha chokladen till så bredde jag bara ut den på ett bakplåtspapper tills vidare.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:23 #6 av: Carmarino

Smaken då? Jodå, den smakade hyfsat gott när den hade stått ett tag. När den precis var klar tyckte jag att den var rätt bitter, men det var som om den "mognade" efter ett tag.

Provsmakade naturligtvis även kakaobönorna, både före och efter rostning. De är inte särskilt goda, men smakar inte direkt illa. De har en rätt bitter smak. Smakade också på smeten innan jag tillsatte kokossockret. Den var inte heller särskilt god. Tror nog att det går att få bättre smak på den om man tillsätter t.ex. lite vanilj eller andra kryddor.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-26 18:48 #7 av: Pyttelite

The very first story of carmarino chocolate factory.

Verkligen intressant att följa men tar för lång tid när godissuget hugger till.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-05-26 19:33 #8 av: Carmarino

Du har helt rätt. Därför har jag "back-up" med färdig choklad också. Skrattar

Som synes på bilden i #0 har jag köpt både kakaonibs och kakaomassa också.

Kakaonibsen behöver också malas, men jag slipper åtminstone skala dem. Tror inte de är rostade, men det är nog inte helt nödvändigt att göra det. Får väl testa båda varianterna.

Kakaomassan är klar att börja blanda, förutom att man måste smälta den lite först, för den är rätt hård.

Lär nog inte starta någon chokladfabrik, men det är kul att testa. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-26 20:03 #9 av: Pyttelite

Det är först när man gör det själv som man förstår svårigheten oavsett vad det är man gör.

Kull att få vara med att kika över axeln!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-05-27 09:37 #10 av: Carmarino

Upptäckte att jag har en 80 g bean-to-bar chokladkaka, som bara innehåller kakaobönor och socker. Den kostade 69 kronor! Så det är inte billigt med kvalitetschoklad. (Jag köpte den när de reade ut den för halva priset.) Inte konstigt, för ingredienserna, maskinerna och arbetsinsatsen som krävs kostar en del.

Kakaon i chokladkakan är från Tanzania, och den jag har är från Peru, så det ska bli intressant att se om det finns några skillnader i smak. Den köpta kakan innehåller 74% kakao, och min bara 66%, så det kan nog också göra skillnad i smak.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 11:55 #11 av: VSK

Jösses så mkt siffror. Blir alldeles yr i knoppen Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-06-17 12:08 #12 av: Carmarino

Det är fyra siffror. Hade det varit bländare eller ISO-tal så hade du fixat det dubbla utan problem. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 12:09 #13 av: Pyttelite

#12 Du får börja köra binärt istället - färre siffror då. Skämtar

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-17 12:18 #14 av: VSK

#12

Aaaaaaaaaaaaaah ha ha ha Gapskrattar

Den kommentaren har jag inget svar på. Oj, det plingade på dörren nu Får idé

Lipar

#13

Kramas

Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-06-17 12:19 #15 av: Carmarino

#13 Ja, men det blir en väldans massa ettor och nollor. Skrattar

80 = 01010000
69 = 01000101
74 = 01001010
66 = 01000010

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 12:43 #16 av: VSK

Nu när jag tänker efter, så är det nog enklare med en kameras termer för olika inställningar. 

Men en kamera är nog väldans svårsmält i kistan. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-06-17 12:49 #17 av: Pyttelite

Ja, det vore intressant att omvandla till bländartal istället. Glad

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-17 12:54 #18 av: VSK

Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-06-17 14:03 #19 av: Carmarino

#16 Det tycker inte jag. Förstår inte ett dugg när du börjar prata om bländartal och annat kamerarelaterat. Glad

#17 Min dators inbyggda kalkylator har ingen inställning för att räkna om till bländartal. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 15:10 #20 av: VSK

Röker

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-06-17 16:38 #21 av: Carmarino

Idag gjorde jag det lite enklare för mig att göra choklad från grunden. Nåja, nästan från grunden. Började nämligen med färdig kakaopasta.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 16:39 #22 av: Carmarino

När jag hade smält den och blandad i kokossockret så tyckte jag den var lite för grynig, så jag tänkte försöka mortla den så att den skulle bli lite slätare. Som synes lyckades det inte så bra.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 16:40 #23 av: Carmarino

Så det var bara att hälla upp den i formen. Använde en silikonform, för jag orkade inte temperera chokladen och då hade jag inte fått chokladen ur formen om jag använt en polykarbonatform.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 16:43 #24 av: Carmarino

Och så här blev slutresultatet. Eftersom det var samma sorts kakao jag använde, och samma sorts kokossocker, så smakar chokladen också likadant som den förra omgången jag gjorde.

Både min massör och mina grannar har provsmakat och sagt att den är jättegod. Själv tycker jag inte det - åtminstone inte förrän den har fått "mogna" några dagar. Eller också är det för att mina smaklökar fått vila från råchokladen ett tag.

Måste ju provsmaka efterhand som jag gör de olika momenten, så att det blir rätt, och kakaomassan är rätt bitter. Den smaken sitter sedan kvar i smaklökarna rätt länge efteråt.

Det är alltså inte sågspån i chokladen, utan det är (tror jag) kokossockret som inte har smält.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 16:44 #25 av: Pyttelite

Kommer det att vara kokossmak pga sockret eller försvinner smaken i processen?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-17 16:49 #26 av: Carmarino

Det smakar bara sött. Åtminstone kan inte jag känna minsta lilla smak av kokos - inte ens när jag smakade på det rena sockret. Det är gjort av kokosblommans nektar och smakar mest lite "bränd" kola. Ungefär som ganska hård knäck.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-17 20:25 #27 av: Pyttelite

Nu har jag läst om sockret  på lågt GI-värde och en väldans massa mineraler. Aldrig smakat såvitt jag vet. 

Känner mig stenålders …

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-18 05:24 #28 av: Carmarino

Kokossocker har blivit populärt de senaste åren. Hade själv inte hört talas om det förrän jag skulle baka "sockerfritt" när en kompis blivit diabetiker.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-18 06:19 #29 av: VSK

Visste inte ens det fanns kockossocker Generad

Begriper fortfarande inte varför man ska temperera chokladen. Är det för att den skall bli glansig? 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-06-18 09:08 #30 av: Carmarino

Det finns massor av olika sorters socker, så det är nästan omöjligt att hålla reda på alla.

Ja, man tempererar chokladen för att den ska bli glansig, för att det ska bli ett "knäck" när man bryter av en bit och framför allt för att den inte ska smälta så lätt när man håller den i handen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-21 19:19 #31 av: Carmarino

Försökte göra choklad av kakaopasta, kokossocker och passionsfrukt idag. Gjorde lite annorlunda än förra gången, för jag smälte inte kakaopastan. Istället mixade jag först kakaosockret fint och tillsatte sedan kakaopastan. Fortsatte mixa tills smeten hade blandats.

Den blev dock inte flytande, utan mer som modelleringschoklad. Därför försökte jag smälta den, men det funkade inte. Den var fortfarande lika tjock. Så jag pressade ner massan i en form och tryckte till så mycket jag kunde.

Som synes på bilden så blev det en hel del luftbubblor. Chokladen blev dock aningen blankare än vid förra försöket (#24).

Har inte smakat chokladen efter den stelnat, men jag smakade på smeten och den var god. Hade bara i frön från en passionsfrukt, men det räckte för att ge chokladen lagom smak.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-21 19:31 #32 av: VSK

Det viktiga är ju att det smakar gott Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-06-21 19:35 #33 av: Carmarino

Ja smaken är huvudsaken, men det är trevligt om det ser snyggt ut också. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-21 19:41 #34 av: VSK

Jo det förstår jag. Men tur den är god iaf Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.