Annons:
Etiketterartikelhistoriafakta
Läst 3727 ggr
Carmarino
2018-05-18 15:18

Bean-to-bar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kanske har ni hört uttrycket "bean-to-bar", och undrat vad det egentligen är? Översatt betyder det ungefär "böna-till-chokladkaka", och det innebär att en chokladproducent producerar chokladen från kakaobönor till färdig choklad. På så sätt kan de själv kontrollera kvaliteten på bönorna och de vet vilka ingredienser som ingår i chokladen.

Idag har jag testat att själv göra choklad "från böna till chokladkaka". Mer om det nedan.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

  • Redigerat 2022-12-29 19:08 av Carmarino
Annons:
Carmarino
2018-05-18 15:19
#1

I den här videon kan man se ungefär hur det går till att göra egen choklad hemma.

Kan ju säga att jag blev lite sugen på att köpa en sådan kvarn (tabletop wet grinder) som de använder i videon. 🙂

Eftersom jag inte har någon kvarn så fick jag göra det enligt den här instruktionen istället, men jag använde inte hårtork för att blåsa bort skalen från bönorna. 😃
Tillsatte inte heller kakaosmör utan enbart kokossocker.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-05-18 15:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Det jag gjorde var att jag rostade kakaobönorna i en panna på spisen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-05-18 15:21
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Sedan skalade jag kakaobönorna för hand. Det var bara 100 gram, så det funkade även om det tog lite tid.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-05-18 15:22
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Orkade dock inte mortla kakaobönorna, utan tog till mixern. Mixade väldigt länge för att smeten skulle bli flytande. Blandade sedan i kokossockret och mixade ännu längre tills smeten var flytande igen. Den var dock lite grynig, men jag tror inte att det går att få den riktigt slät utan en "tabletop wet grinder".


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-05-18 15:22
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Eftersom jag inte kunde bestämma mig för vad jag skulle ha chokladen till så bredde jag bara ut den på ett bakplåtspapper tills vidare.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-05-18 15:23
#6

Smaken då? Jodå, den smakade hyfsat gott när den hade stått ett tag. När den precis var klar tyckte jag att den var rätt bitter, men det var som om den "mognade" efter ett tag.

Provsmakade naturligtvis även kakaobönorna, både före och efter rostning. De är inte särskilt goda, men smakar inte direkt illa. De har en rätt bitter smak. Smakade också på smeten innan jag tillsatte kokossockret. Den var inte heller särskilt god. Tror nog att det går att få bättre smak på den om man tillsätter t.ex. lite vanilj eller andra kryddor.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Pyttelite
2018-05-26 18:48
#7

The very first story of carmarino chocolate factory. Verkligen intressant att följa men tar för lång tid när godissuget hugger till.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
2018-05-26 19:33
#8

Du har helt rätt. Därför har jag "back-up" med färdig choklad också. 😃

Som synes på bilden i #0 har jag köpt både kakaonibs och kakaomassa också.

Kakaonibsen behöver också malas, men jag slipper åtminstone skala dem. Tror inte de är rostade, men det är nog inte helt nödvändigt att göra det. Får väl testa båda varianterna.

Kakaomassan är klar att börja blanda, förutom att man måste smälta den lite först, för den är rätt hård.

Lär nog inte starta någon chokladfabrik, men det är kul att testa. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Pyttelite
2018-05-26 20:03
#9

Det är först när man gör det själv som man förstår svårigheten oavsett vad det är man gör.

Kull att få vara med att kika över axeln!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
2018-05-27 09:37
#10

Upptäckte att jag har en 80 g bean-to-bar chokladkaka, som bara innehåller kakaobönor och socker. Den kostade 69 kronor! Så det är inte billigt med kvalitetschoklad. (Jag köpte den när de reade ut den för halva priset.) Inte konstigt, för ingredienserna, maskinerna och arbetsinsatsen som krävs kostar en del.

Kakaon i chokladkakan är från Tanzania, och den jag har är från Peru, så det ska bli intressant att se om det finns några skillnader i smak. Den köpta kakan innehåller 74% kakao, och min bara 66%, så det kan nog också göra skillnad i smak.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-06-17 11:55
#11

Jösses så mkt siffror. Blir alldeles yr i knoppen 😃

Carmarino
2018-06-17 12:08
#12

Det är fyra siffror. Hade det varit bländare eller ISO-tal så hade du fixat det dubbla utan problem. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Pyttelite
2018-06-17 12:09
#13

#12 Du får börja köra binärt istället - färre siffror då. 😉


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
[VSK]
2018-06-17 12:18
#14

#12

Aaaaaaaaaaaaaah ha ha ha 😂

Den kommentaren har jag inget svar på. Oj, det plingade på dörren nu ☝️

😛

#13

🤗

😃

Carmarino
2018-06-17 12:19
#15

#13 Ja, men det blir en väldans massa ettor och nollor. 😃

80 = 01010000
69 = 01000101
74 = 01001010
66 = 01000010


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-06-17 12:43
#16

Nu när jag tänker efter, så är det nog enklare med en kameras termer för olika inställningar. 

Men en kamera är nog väldans svårsmält i kistan.

Pyttelite
2018-06-17 12:49
#17

Ja, det vore intressant att omvandla till bländartal istället. 🙂


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


[VSK]
2018-06-17 12:54
#18

🙂

Carmarino
2018-06-17 14:03
#19

#16 Det tycker inte jag. Förstår inte ett dugg när du börjar prata om bländartal och annat kamerarelaterat. 🙂

#17 Min dators inbyggda kalkylator har ingen inställning för att räkna om till bländartal. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-06-17 15:10
#20

🚬

Annons:
Carmarino
2018-06-17 16:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Idag gjorde jag det lite enklare för mig att göra choklad från grunden. Nåja, nästan från grunden. Började nämligen med färdig kakaopasta.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-06-17 16:39
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

När jag hade smält den och blandad i kokossockret så tyckte jag den var lite för grynig, så jag tänkte försöka mortla den så att den skulle bli lite slätare. Som synes lyckades det inte så bra.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-06-17 16:40
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

Så det var bara att hälla upp den i formen. Använde en silikonform, för jag orkade inte temperera chokladen och då hade jag inte fått chokladen ur formen om jag använt en polykarbonatform.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-06-17 16:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Och så här blev slutresultatet. Eftersom det var samma sorts kakao jag använde, och samma sorts kokossocker, så smakar chokladen också likadant som den förra omgången jag gjorde.

Både min massör och mina grannar har provsmakat och sagt att den är jättegod. Själv tycker jag inte det - åtminstone inte förrän den har fått "mogna" några dagar. Eller också är det för att mina smaklökar fått vila från råchokladen ett tag.

Måste ju provsmaka efterhand som jag gör de olika momenten, så att det blir rätt, och kakaomassan är rätt bitter. Den smaken sitter sedan kvar i smaklökarna rätt länge efteråt.

Det är alltså inte sågspån i chokladen, utan det är (tror jag) kokossockret som inte har smält.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Pyttelite
2018-06-17 16:44
#25

Kommer det att vara kokossmak pga sockret eller försvinner smaken i processen?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
2018-06-17 16:49
#26

Det smakar bara sött. Åtminstone kan inte jag känna minsta lilla smak av kokos - inte ens när jag smakade på det rena sockret. Det är gjort av kokosblommans nektar och smakar mest lite "bränd" kola. Ungefär som ganska hård knäck.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Pyttelite
2018-06-17 20:25
#27

Nu har jag läst om sockret  på lågt GI-värde och en väldans massa mineraler. Aldrig smakat såvitt jag vet. 

Känner mig stenålders …


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Carmarino
2018-06-18 05:24
#28

Kokossocker har blivit populärt de senaste åren. Hade själv inte hört talas om det förrän jag skulle baka "sockerfritt" när en kompis blivit diabetiker.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-06-18 06:19
#29

Visste inte ens det fanns kockossocker ☺️

Begriper fortfarande inte varför man ska temperera chokladen. Är det för att den skall bli glansig?

Carmarino
2018-06-18 09:08
#30

Det finns massor av olika sorters socker, så det är nästan omöjligt att hålla reda på alla.

Ja, man tempererar chokladen för att den ska bli glansig, för att det ska bli ett "knäck" när man bryter av en bit och framför allt för att den inte ska smälta så lätt när man håller den i handen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-06-21 19:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

Försökte göra choklad av kakaopasta, kokossocker och passionsfrukt idag. Gjorde lite annorlunda än förra gången, för jag smälte inte kakaopastan. Istället mixade jag först kakaosockret fint och tillsatte sedan kakaopastan. Fortsatte mixa tills smeten hade blandats.

Den blev dock inte flytande, utan mer som modelleringschoklad. Därför försökte jag smälta den, men det funkade inte. Den var fortfarande lika tjock. Så jag pressade ner massan i en form och tryckte till så mycket jag kunde.

Som synes på bilden så blev det en hel del luftbubblor. Chokladen blev dock aningen blankare än vid förra försöket (#24).

Har inte smakat chokladen efter den stelnat, men jag smakade på smeten och den var god. Hade bara i frön från en passionsfrukt, men det räckte för att ge chokladen lagom smak.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-06-21 19:31
#32

Det viktiga är ju att det smakar gott 🙂

Carmarino
2018-06-21 19:35
#33

Ja smaken är huvudsaken, men det är trevligt om det ser snyggt ut också. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-06-21 19:41
#34

Jo det förstår jag. Men tur den är god iaf 🙂

Annons:
Carmarino
2018-06-21 19:47
#35

🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Keylie
2018-08-05 11:55
#36

Tack ! Precis vad jag sökte efter. Har fått kakaomassa från mina kusiner och har inte riktigt vetat vad jag ska göra med det. Tanken var egen choklad med visste inte vad jag skulle leta efter .🙂

Carmarino
2018-08-05 12:12
#37

Trevligt att du vill testa att göra egen choklad Keylie. Du får gärna presentera resultatet här om du vill. Det är alltid roligt att se hur andra gör. Alltid lär man sig något.

Eftersom det varit så varmt så länge nu har jag inte haft någon direkt ork att försöka göra något med chokladen, men förhoppningsvis blir det svalare snart.

Har funderat på hur det blir om jag smälter kakaomassan separat och mixar sockret till pulver, eller använder florsocker, och sedan blandar i det i den smälta kakaomassan. Det blir fortfarande en grynig choklad, men förhoppningsvis blir den mer rinnande. Ska testa det nästa gång jag tar tag i "chokladmakeriet" igen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-08-05 12:16
#38

Här är en video om hur man gör egen choklad av kakaonibs och socker. Kakaonibs är ju bara stadiet före kakaomassa, så principen är densamma.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-08-05 12:22
#39

En annan bra video är den här. Den är visserligen på engelska, men den är rätt lätt att förstå (tycker jag i alla fall).


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-08-21 12:00
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#40

Idag var det dags att testa lite "chokladmakeri" igen. Gjorde delvis som jag skrev i #37, förutom att jag inte smälte kakaopastan. Är inte säker på att det går, utan den blir flytande genom att man maler den.

Gjorde bara en liten sats (40 gram kakaopasta och 20 gram kokossocker), så jag tog fram min Magic Bullet, och började med att mala sockret i den. Det blev ett jättefint pulver; ungefär som florsocker.

Sedan började jag mala kakaopastan. Det funkade sådär. Förmodligen hade det blivit bättre resultat om jag hade hackat kakaopastan i småbitar först. Nu blev det en del bitar kvar, som inte gick sönder.

Nåväl, jag tillsatte kokossockret och malde alltihop tills motorn började låta väldigt ansträngd. Då var en del av chokladen flytande, men det fanns en klump i mitten som inte maldes sönder. Den var dock tillräckligt mjuk, så jag valde att hälla ut massan på ett bakplåtspapper och trycka sönder klumpen.

Bredde ut chokladen och lät den stelna innan jag skar den i mindre bitar. På vissa ställen var chokladen så tunn att den delade sig själv i bitar. Smaken var det inget fel på, och jag tror faktiskt att den här chokladen blev lite mindre grynig än de jag gjort tidigare. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-08-22 10:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

Testade att smälta kakaopastan idag, och det gick bra. Den blev rätt trögflytande, men dock flytande. Ville se om det gick att göra chokladen utan socker, och bara använda frystorkat jordgubbspulver.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2018-08-22 10:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#42

Siktade ner jordgubbspulvret i den flytande kakaopastan, vilket gjorde att det blev en tjock smet av det hela. Därför fick jag rulla kulor av chokladen, istället för att gjuta den.

Har bara smakat lite av den (det som blev kvar i skålen - och det var inte mycket), så det är svårt att säga om det funkar utan socker. Det verkar så, men oftast tar det några timmar eller någon dag innan smaken känns fullt ut. Så jag får vänta till imorgon med att provsmaka den.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-08-22 11:56
#43

Funkar nog utan socker 👍

Carmarino
2018-08-22 13:08
#44

Det beror på om jordgubbspulvret är tillräckligt sött. Råchoklad smakar rätt bittert nämligen, så det krävs lite sötma för att den ska vara god att äta - om man nu inte gillar choklad med 100 % kakaohalt. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-08-22 16:23
#45

😮

🎧

Carmarino
2018-08-22 16:30
#46

Har provsmakat nu, och det var verkligen inte gott. Det var nästan smärtsamt att äta det, för kombinationen av syrligt jordgubbspulver och bitter kakaopasta blev en obeskrivligt obehaglig blandning.

Tur att jag inte gjorde så mycket av den. Det var bara 30 gram kakaopasta och 15 gram jordgubbspulver. Kanske det går att fixa genom att knåda ihop all chokladen och blanda i socker, men jag är inte säker på att jag vill göra det. Möjligen kan jag kanske rulla kulorna i socker. 🤔

Något positivt med chokladen fanns det dock: den var inte grynig alls, utan väldigt slät.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-08-22 16:40
#47

Så tråkigt att det inte smakat gott. Tänkte just säga det, är väl bara smälta om samt ha i lite socker?

Carmarino
2018-08-22 17:08
#48

Det är ju det testerna är till för; att se vad som blir gott och vad som inte blir gott. Därför gör jag bara små satser, så att jag kan testa lite olika saker. 👍

Tror inte att det går att smälta chokladen igen, i och med att jag har blandat i jordgubbspulvret. Men det borde funka att knåda ihop den med florsocker, eller rulla kulorna i råsocker. Får se hur jag gör, men det går nog snabbast och lättast att rulla dem i socker.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2018-08-22 17:25
#49

Carmarino provsmakar sina baktester 😃

Carmarino
2018-08-22 17:33
#50

#49 Faktum är att jag inte är särskilt förtjust i kakor, så jag är inte fullt lika "hialös" som kakmonstret. 😊


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Den som är hialös kan inte hia sig . Förstår du precis vad det betyder? Då är chansen ganska stor att du bor i eller har anknytning till de södra delarna av Sverige.
  • Redigerat 2022-01-03 15:21 av Carmarino
[VSK]
2018-08-22 17:51
#51

#50

Nu är här såna där konstiga utomländska ord igen 🤦‍♂️

Carmarino
2018-08-22 18:06
#52

#51 Men jag har länkat till beskrivningen av vad det betyder. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-08-22 18:15
#53

Jo jag vet 🙂

Carmarino
2018-08-29 18:40
#54

#42 Idag testade jag att äta en kula av råchokladen med en tesked honung. Det smakade inte alls illa.

Därför testade jag även att äta en kula utan någon form av sötning alls. Till min stora förvåning så gick den att äta utan problem. Den var inte jättegod, men helt acceptabel.

Så tydligen krävs det någon veckas "vilotid" för att det ska funka. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-09-11 10:55
#55

Gjorde chokladtryffel av kakaopasta idag. Mer om det finns här:

https://choklad.ifokus.se/discussions/5b2a8dc58e0e74616a000f19-chokladtryffel#19


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Upp till toppen
Annons: