Fakta

Bean-to-bar

2018-05-18 15:18 #0 av: Carmarino

Kanske har ni hört uttrycket "bean-to-bar", och undrat vad det egentligen är? Översatt betyder det ungefär "böna-till-chokladkaka", och det innebär att en chokladproducent producerar chokladen från kakaobönor till färdig choklad. På så sätt kan de själv kontrollera kvaliteten på bönorna och de vet vilka ingredienser som ingår i chokladen.

Idag har jag testat att själv göra choklad "från böna till chokladkaka". Mer om det nedan.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:19 #1 av: Carmarino

I den här videon kan man se ungefär hur det går till att göra egen choklad hemma.

Kan ju säga att jag blev lite sugen på att köpa en sådan kvarn (tabletop wet grinder) som de använder i videon. Glad

Eftersom jag inte har någon kvarn så fick jag göra det enligt den här instruktionen istället, men jag använde inte hårtork för att blåsa bort skalen från bönorna. Skrattar
Tillsatte inte heller kakaosmör utan enbart kokossocker.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:20 #2 av: Carmarino

Det jag gjorde var att jag rostade kakaobönorna i en panna på spisen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:21 #3 av: Carmarino

Sedan skalade jag kakaobönorna för hand. Det var bara 100 gram, så det funkade även om det tog lite tid.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:22 #4 av: Carmarino

Orkade dock inte mortla kakaobönorna, utan tog till mixern. Mixade väldigt länge för att smeten skulle bli flytande. Blandade sedan i kokossockret och mixade ännu längre tills smeten var flytande igen. Den var dock lite grynig, men jag tror inte att det går att få den riktigt slät utan en "tabletop wet grinder".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:22 #5 av: Carmarino

Eftersom jag inte kunde bestämma mig för vad jag skulle ha chokladen till så bredde jag bara ut den på ett bakplåtspapper tills vidare.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-18 15:23 #6 av: Carmarino

Smaken då? Jodå, den smakade hyfsat gott när den hade stått ett tag. När den precis var klar tyckte jag att den var rätt bitter, men det var som om den "mognade" efter ett tag.

Provsmakade naturligtvis även kakaobönorna, både före och efter rostning. De är inte särskilt goda, men smakar inte direkt illa. De har en rätt bitter smak. Smakade också på smeten innan jag tillsatte kokossockret. Den var inte heller särskilt god. Tror nog att det går att få bättre smak på den om man tillsätter t.ex. lite vanilj eller andra kryddor.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl