Praliner och tryfflar

Chokladtryffel

2018-06-20 19:24 #0 av: Carmarino

Idag bestämde jag mig för att testa ett recept jag hittat där man gjorde chokladtryffel med sockerlag istället för grädde. Det var nog mest för proffskonditorer, för i sockerlagen (sockerbas kallades den i receptet) skulle man använda vatten, socker, glukos och invertsocker. Eftersom jag är lite nördig när det gäller choklad så hade jag naturligtvis alla dessa ingredienser hemma. Skrattar

Jag började alltså med att koka ihop sockerlagen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-20 19:25 #1 av: Carmarino

Det blev en stor sats sockerlag, så jag gjorde två olika smaker på tryfflarna. Den första var med mörk rom.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-20 19:25 #2 av: Carmarino

Den andra gjorde jag med jordgubbspuré. I receptet stod att man skulle använda röda vinbär, men det hade jag inga så det fick bli jordgubbar istället. Hade inte heller någon vodka hemma, så den skippade jag. Det gick lika bra, och gott blev det.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-20 19:26 #3 av: Carmarino

Romtryffeln fyllde jag i färdiga skal av mörk choklad. För att ni ska slippa räkna kan jag berätta att det blev 40 stycken rompraliner totalt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-20 19:27 #4 av: Carmarino

Jordgubbstryffeln fyllde jag i färdiga skal av ljus choklad. Det blev dock rätt mycket tryffel, så jag fick fylla lite i de mörka skalen också, för de ljusa skalen räckte inte. Det går nämligen inte lika mycket i dem som i de mörka skalen. Totalt blev det 60 stycken jordgubbspraliner.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-20 19:29 #5 av: Carmarino

När jag fyllt pralinerna så återstod bara disken... PustarSkrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-24 10:17 #6 av: Carmarino

Har rätt mycket sockerlag över, så idag gjorde jag en sats tryffel med silverrom. Den är mycket mindre smakrik än den mörka rommen, så tryffeln blev rätt söt. Inte lika god som den andra romtryffeln alltså, men den går att äta ändå. Glad

Funderar på att testa whisky och konjak också. Det finns nämligen fortfarande sockerlag så att det räcker till ett par omgångar tryfflar. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-26 10:42 #7 av: Carmarino

Tog det sista av sockerlagen idag, och gjorde konjakstryffel.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-26 10:43 #8 av: Carmarino

Har inte så många chokladskal kvar, så jag tänkte testa att skära tryffeln i bitar istället. Därför hällde jag upp den i en form, och nu ska den stå och stelna till imorgon.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-08-11 10:17 #9 av: Carmarino

Gjorde Yuzutryffel idag (eller ganache, som det också kallas). Den gjorde jag på grädde, vit choklad (Valrhona Ivoire) och yuzujuice.

Det tar en stund innan den stelnar, så den är inte riktigt klar än.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-08-12 11:30 #10 av: Carmarino

Idag gjorde jag yuzuganache efter samma recept som igår, men jag bytte ut den vita chokladen mot mjölkchoklad (Valrhona Jivara).

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-08-12 11:32 #11 av: Carmarino

Hällde upp bägge ganacherna i färdiga chokladskal (eller snarare chokladskålar), eftersom jag inte har bakat något jag kan använda ganachen till, och den är för lös för att det ska gå att rulla tryfflar av den.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-08-22 10:29 #12 av: Carmarino

Igår gjorde jag yuzutryffel på ett annat recept där det skulle vara lite sockerlag i smeten också. Använde Valrhonas choklad illanka, som är väldigt god. Tryffeln har fått stå och stelna till idag, då jag spritsade toppar av den.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-07 16:52 #13 av: Carmarino

Hade tre passionsfrukter som var precis lagom mogna, så jag bestämde mig för att göra en chokladtryffel med Valrhonas Manjari 64 %, grädde och passionsfruktsaft. Den blev jättegod, och precis lagom tjock för att kunna spritsa i formar.

När jag hade gjort det satte jag formarna på ett fat, för att ställa dem i kylen att stelna. Råkade då stöta till kylskåpsdörren så att både fat och tryfflar hamnade på golvet. Storgråter

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-07 16:53 #14 av: Carmarino

Fyra av formarna hamnade dock rättvänt, så dem kunde jag ta undan.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-07 16:53 #15 av: Carmarino

Sedan hade jag åtta formar kvar, som inte fick plats på fatet. Så av 40 tryfflar blev det bara 12 kvar. Ledsen

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-08 09:58 #16 av: Ghosthunter

Så fint det blir och så mumsigt det ser utDreglar De i #13 får du betrakta som en konstinstallationSkämtarSkrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"



Anmäl
2018-09-08 10:54 #17 av: Carmarino

#16 "Konstinstallationen" är redan upplockad och undanstädad. Glad
En del av formarna hade varit inne i kylen tidigare, så de hade stelnat lite. Tog därför vara på det som inte hade hamnat utanför formarna. Tycker de är för goda för att bara kastas. GeneradKan ju äta dem själv åtminstone, men det är ju inget att bjuda på. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-08 15:03 #18 av: Ghosthunter

Ja men visst ska man ta vara på alltTummen upp

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"



Anmäl
2018-09-11 10:45 #19 av: Carmarino

Idag testade jag att göra chokladtryffel på kakaopasta, istället för färdig choklad.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-11 10:47 #20 av: Carmarino

Blandade kakaopasta, kokossocker, kakaosmör, mörk agavesirap, limejuice och grädde och smälte allting i en kastrull. Rörde tills allting var blandat, hällde upp det i en skål och satte in den i kylen för att stelna. Sedan vispade jag den fluffig med elvisp.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-11 10:52 #21 av: Carmarino

Fyllde en spritspåse med tryffelsmeten, och spritsade ut toppar. Vissa blev stora, vissa blev små och vissa blev helt lagom. Skrattar

Rå kakaopasta har en mycket speciell smak, och den är väldigt bitter. Tillsätter man socker så mildras den bittra smaken, och även om man fortfarande känner smaken av råchoklad så smakar den faktiskt rätt bra. Hade förmodligen i för lite lime (saften av en liten lime), för den smaken märktes inte.

Vid tidigare tester med råchoklad har jag märkt att smaken blir bättre efter en eller ett par dagar, så jag gissar att även denna kommer att bli det.

Med lite mer experimenterande med smakerna så kanske jag till och med kan få fram en riktigt god chokladtryffel. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-11 11:07 #22 av: VSK

Så tjusiga de ser ut. 

Kan man inte pudra lite florsocker på de?

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-11 11:16 #23 av: Carmarino

Det kan man säkert göra. Glad

Fast just nu är de inte tillräckligt torra, så om man pudrar florsocker på dem nu så smälter det. Tror att man får pudra på det precis innan servering i så fall.

Det gav mig en idé faktiskt. Kanske jag ska pudra på lite frystorkade bär av något slag? Har lite olika att välja mellan. Undrar om det kan bli gott med havtorn?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-11 13:45 #24 av: VSK

#23

Ja det tror jag blir jättegott. Prova vettja Tummen upp

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-11 17:04 #25 av: Carmarino

#24 Får se om jag kommer ihåg det. GeneradSkrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-11 17:18 #26 av: VSK

#25

Komma ihåg vad då?

Gapskrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-11 17:20 #27 av: Carmarino

#26 Det minns jag inte. FunderarSkrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-11 17:20 #28 av: VSK

Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-12 06:36 #29 av: Ghosthunter

Haha...vad??😁

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"



Anmäl
2018-09-12 07:20 #30 av: VSK

Gapskrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-12 17:34 #31 av: Ghosthunter

Carmarino är en riktig hedersknyffel, för hon har gjort fin chokladtryffelSkrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"



Anmäl
2018-09-12 17:42 #32 av: VSK

#31

Poet-Lasse Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-12 19:21 #33 av: Ghosthunter

Poet-Lasse har hoppat ur sin kasse
Han äter köttfärs och skriver vers
Men när han kryddade med krasse
Så tyckte alla att han var pervers
😁

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"



Anmäl
2018-09-12 19:24 #34 av: VSK

Gapskrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-12 20:48 #35 av: Ghosthunter

Nu när det blev off-topic här
Får vi hoppas inte värdinnan blir tvär
Men med en 45 - kronospralin och en kopp te
Kanske vi får henne att le
😉

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"



Anmäl
2018-09-13 08:41 #36 av: VSK

Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-13 11:42 #37 av: Carmarino

Vi kanske skulle starta en poesitråd här på sajten. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-13 12:08 #38 av: VSK

Glad

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-09-13 18:10 #39 av: Ghosthunter

Ja, vi kanske kan ha chokladpoesi? Choklad är värt att skriva vers om😊

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"



Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.